Столтенберг: Повечето сили на "Вагнер" не са в Беларус

Русия
11:15 - 06 Юли 2023
1705
Столтенберг: Повечето сили на "Вагнер" не са в Беларус

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин сключи сделка да отиде в Беларус, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че само няколко от неговите наемници са се озовали там.

В интервю за "Политико" в сряда лидерът на отбранителния алианс заяви, че силите на "Вагнер" продължават да действат в Африка и далеч от фронтовата линия в Украйна, но че в Беларус не са пристигнали много от тях.

Беларуският лидер Александър Лукашенко посредничи за сключването на сделка с Пригожин след неуспешния бунт в Русия. "Видяхме някои приготовления за приемането на силите на Вагнер", каза Столтенберг. Но добави: "Досега все още не сме видели толкова много от тях да пристигат. Някои са в Украйна, но не на фронтовата линия".

Въпреки това генералният секретар беше предпазлив в оценката си за това какво следва за "Вагнер".

Запитан за контранастъплението на Украйна, той беше оптимистично настроен, но призна, че силите на Киев са изправени пред значителни предизвикателства на бойното поле. "Украинците са постигнали напредък, но са изправени пред ожесточени боеве", каза той, цитиран от "Политико".

"Те се сблъскват с труден терен и с руска съпротива. Така че, разбира се, това се отрази на темпото на напредъка", каза генералният секретар на НАТО. "Войните са трудни за прогнозиране", смята той.

Украинците, добави генералният секретар на Алианса, "продължават да натискат, продължават да постигат известен напредък".