Столтенберг призна: Украйна е в критично положение!

Доставката на повече боеприпаси е от решаващо значение в момента, казва генералния секретар на НАТО

Актуални новини
20:30 - 02 Декември 2023
10511
Столтенберг призна: Украйна е в критично положение!

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

"За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети. Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии."

"Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение. Ние работим сериозно в името на тази цел", подчерта генералният секретар на НАТО.

По думите му доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент.