Столтенберг: Заплахите на Путин да не спират НАТО за военна помощ на Киев

Най-големият риск е ако Русия спечели войната, заяви генсекът

Новини
17:02 - 30 Септември 2024
754
Столтенберг: Заплахите на Путин да не спират НАТО за военна помощ на Киев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в интервю за Ройтерс в последния си ден на поста, че заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия не трябва да възпират членовете на НАТО да продължат да предоставят военна помощ на Украйна.

Столтенберг определи реториката на Путин като "безразсъдна" и призова западните съюзници да не позволяват на Русия да предотврати оказването на помощ на Киев.

Столтенберг предупреди, че най-големият риск за НАТО би бил, ако Путин спечели войната в Украйна: "Тогава посланието ще бъде, че когато той използва военна сила и заплашва НАТО, той получава това, което иска, и това ще ни направи всички по-уязвими."

Изказването на Столтенберг дойде в отговор на изявленията на Путин, че Русия може да използва ядрено оръжие, ако бъде атакувана с конвенционални ракети, и че всяко нападение върху страната, подкрепено от ядрена сила, ще се разглежда като съвместна атака.

Столтенберг подчерта, че подобни заплахи са част от установена стратегия на Москва, която се проваля всеки път, когато западните съюзници увеличават военната помощ за Украйна, било то чрез танкове, далекобойни оръжия или самолети F-16.

Той допълни, че НАТО не е забелязало промени в ядрената позиция на Русия, които да изискват реакция от страна на Алианса. Столтенберг също така подчерта важността на предоставянето на гаранции за сигурността на Украйна от западните сили при каквото и да е бъдещо споразумение за прекратяване на войната.