СТОП! Не казвайте това на работното място

Една дори небрежно изречена дума може значително да влоши имиджа на служителя

Общество
22:15 - 22 Октомври 2022
9369
СТОП! Не казвайте това на работното място

Опитните работодатели казват, че повечето мениджъри са раздразнени от фразите на подчинените, които показват липса на ревност за работа или дори хвърлят сянка върху техния професионализъм. Една дори небрежна дума може значително да влоши имиджа на служителя, даже ако преди това той се справи добре с официалните си задължения.

Сред най-опасните фрази за кариерата ви могат да бъдат посочени: “Работното ми време вече е свършило”, “Нашата компания е в ужасна позиция" или “Не знам как да го направя…”

Внимавайте, вашето изказване никога да не започва с отричане, дори в крайна сметка да се съгласите с гледната точка на събеседника. Реплика, конструирана по този начин: “Не, напълно съм съгласен с вас” превръща мениджъра срещу вас от съмишленик в противник. В такива ситуации има вероятност след “доза” на отричане, вашият събеседник вече да не е готов да възприеме положително всички последващи аргументи.

Ето на вашето внимание седем фрази, които никога не бива да се казват в офиса, според експертите по психология на работното място:

1. “Не ми плащат за това!” С една такава остра фраза слагате край на кариерното си развитие. Въпреки че това не означава, че трябва кротко да се съгласявате с всичко. Имате право коректно да защитавате гледната си точка. На вашият събеседник по-много по-мек, но не по-малко ефективен начин ще въздейства израза: “С удоволствие ще помогна. В момента обаче работя по изпълнението на други проекти... Кажи ми, кой мога да отложа, за да изпълня новата задача?”

Такъв израз ще подчертае лоялността ви към компанията и желанието ви да бъдете отборен играч.

Заедно с това, тя ненатрапчиво ще напомни на шефа ви за необходимостта да поставя реалистични цели.

2. “Вие трябваше да направите…” След тази реплика вашият събеседник ще се чувства така, сякаш избягвате отговорността за грешките, допуснати в работата. Дори ако вашият колега наистина е виновен, опитайте се да развиете по-продуктивен подход. Например, с фразата:

“За в бъдеще бих посъветвал…” ще помогне за изглаждане на острите ъгли и създаване на благоприятни условия за успешна работа в екип.

3. “Така няма да се получи!” Дори ако искрено вярвате, че предложеното решение на проблема не е възможно, опитайте се да изградите фраза за отговор без отричане: “Такова развитие на събитията може да доведе до непредвидени усложнения”. В същото време не забравяйте, че не е достатъчно само да критикувате колегите.

Необходимо е също така да предложите свой собствен изход от ситуацията, за да подчертаете желанието да допринесете за общата кауза.

4. “Изпратих този е-мейл преди седмица.” За да изградите репутация на професионалист, трябва да се научите да не прехвърляте вината на другите. В края на краищата, това е, което отличава успешния човек от губещия. Ето защо, ако някой не даде отговор на искането ви навреме, тогава трябва да намерите начин да разрешите този проблем, да установите комуникации, а не просто да посочите факта и да подпишете безпомощността си.

5. “Ще опитам…” Такава фраза не вдъхновява събеседника ви с чувство на увереност, че задачата ще бъде изпълнена качествено и навреме. В разговор с шефа си, заменете израза “Ще опитам или ще се постарая” с “Ще направя”. По този начин ще подчертаете вашата компетентност и професионален подход за решаване на проблема.

6. “Може да изглежда глупаво, но…” Тази фраза обезценява значението на думите, изречени след нея, и до голяма степен подкопава доверието ви като опитен професионалист, компетентен по този въпрос. В никакъв случай не подценявайте значението на вашите постижения, ако мечтаете за успешно кариерно развитие.

В тази ситуация достоен заместител на злощастната формулировка ще бъде фразата: “Искам да предложа…”

7. “Много съм зает. Нямам време да обсъждам този въпрос.” Тези думи карат събеседника ви да се чувства по-малко значим. Вашето положително отношение и желание да бъдете отборен играч ще бъдат подчертани с думите: “С удоволствие ще ви помогна веднага след като завърша спешна задача. Можем ли да се върнем към това следобед?”