Стотици българи посрещнаха Великден в Истанбул, църквите в града преливаха от хора

Свят
17:35 - 24 Април 2022
4843
Стотици българи посрещнаха Великден в Истанбул, църквите в града преливаха от хора

Великден в Истанбул, на празник като на празник! След две години застой заради пандемията, градът се изпълни с български туристи.

Българските църкви в Истанбул и Одрин снощи преливаха от вярващи, дошли специално за да посрещнат светлия християнски празник в места извън родината, където се пазят и предават изконните християнски традиции, предаде БТА.

В Желязната църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог стотици туристи от България присъстваха на службата за Първото Възкресение, която изнесе свещеникът на българските църкви архимандрит Харалампий Ничев. Със запалени свещи в ръце, вярващите обикаляха двора на църквата, където се намират гробовете на видни радетели на независимостта на българската църква.

“Много, изключително съм впечатлен от Желязната църква. За пръв път идвам, бяха ми казали, че е станала много красива, сега се уверих с очите си, че е прекрасна. Службата, словото на отеца, ни развълнува. Хубаво е, че на стотици километри от България, в Истанбул, имаме такъв хубав православен храм, където се изпълняват нашите изконни традиции. Пак ще дойдем, непременно”, каза пред БТА Марио Станев от Бургас, който заедно със съпругата си и внучката си бяха дошли с туристическа група, специално за да посрещнат Великденските празници в Истанбул.

Кулминацията на празничната служба за Първото Възкресение Пасха се изнесе в църквата "Свети Йоан Рилски" в екзархийския дом на цариградските българи, където се изнесе Великденската литургия и на която присъстваха стотици българи, живеещи в Истанбул, гости от чужбина, туристи от България.

Присъстваха и българските дипломатически служители, начело с генералния консул на България в Истанбул Васил Вълчев и консула г-жа Радослава Кажеджийска.

Точно в полунощ прозвуча звънът на камбаната на църквата "Свети Йоан Рилски", а архимандрит Харалампий Ничев произнесе от амвона заветните думи ”Христос Возкресе”, в отговор на което стотици хора, кръстейки се, в един глас отговаряха "Воистина Возкресе“.

После дългото шествие от вярващи, със запалени свещи в ръце, излезе от църквата и се събра в двора на Екзархията. Архимандрит Харалампий Ничев в словото си призова вярващите “светлината, която Възкресението на Спасителя носи със себе си, да бъде винаги с тях, да бъде силна вярата им във Възкръсналия от мъртвите Син божи”.

Църковният хор с диригент Киряко Лязе изпълни молитвени песнопения, които подсилиха емоциите на църковната служба.

След това се извърши традиционната размяна на поздравления за Христос Возкресе, чукане с боядисани яйца, гощавка с козунаци. Черкуването продължи до късно след полунощ.

В Желязната църква "Свети Стефан" днес по обяд се изнесе литургията за Второто Възкресение, която бе много тържествена и масово посетена. Присъстваха и представители на Вселенската патриаршия в Истанбул. Прочетено бе евангелието на различни езици, включително на турски език.

След обяд в екзархийския дом в квартал Шишли в Истанбул ще се състои традиционната Великденска среща на българската общност в Истанбул, начело с председателя Васил Лязе.