Стотици бягат от супертайфун край Филипините

Свят
18:17 - 27 Август 2023
2867
Стотици бягат от супертайфун край Филипините

Над 1000 души напуснаха домовете си, след като наводненията, отприщени от супертайфуна Саола, заляха села в северните Филипини, съобщиха спасителни служители в неделя. Саола премина покрай североизточната част на главния остров Лусон през нощта в събота и продължи на юг точно до тихоокеанското крайбрежие, засилвайки ветровете със скорост до 185 километра в час, каза държавното метеорологично бюро. 

Не се съобщава за жертви или значителни щети.

Жителите на крайбрежните общности, уязвими на силни ветрове и големи вълни, бяха преместени в по-високи места на тихоокеанското крайбрежие на провинция Изабела, както и тези от северния край на провинция Кагаян и от провинция Илокос Сур на северозападния бряг на Лусон, казаха служители. „Тези крайбрежни градове нямат защита, защото са обърнати директно към Тихия океан“, каза служителят на спасителната служба на Изабела Константе Форонда, като посочи, че броят на евакуираните в Изабела е 372 жители.

„Вали непрекъснато, но ветровете не са толкова силни. Имахме късмет“, каза той пред АФП по телефона.

Филипините са засегнати средно от 20 големи бури всяка година, които убиват стотици хора и държат огромни региони във вечна бедност. В съседен Кагаян служител на спасителната служба Руели Рапсинг каза за АФП, че 388 души са били евакуирани през нощта на фона на наводнения в няколко крайбрежни общини в североизточния край на Лусон. Имаше и масови прекъсвания на тока в провинцията с население от 1,2 милиона души поради свалени електропроводи, добави той. Пресслужбата на провинциалното правителство публикува снимки на страницата си във Фейсбук на наводнения до колене, които заливат къщи в община Апари.

Службата за гражданска защита в Манила също съобщи за евакуацията на 421 души от четири общини, които бяха засегнати от свлачище, наводнения и преливащи реки.

„Окото“ на Саола беше на 90 километра от отдалечения крайбрежен град Касигуран в 14:00 ч. (06:00 GMT), но се прогнозира да остане над водата през следващите няколко часа, преди да завие на изток и след това на северозапад към Тайван през следващите дни. Метеорологичната служба каза, че основната заплаха е от проливен дъжд, който може да предизвика внезапни наводнения или свлачища. Очакваше се до 200 милиметра (почти осем инча) дъжд да падне по бреговете на Кагаян и Изабела през следващите 24 часа.