Стотици слонове измряха мистериозно в Ботсвана

Причината за смъртта тепърва ще се установява, като се изключва отравяне с антракс

Свят
12:25 - 02 Юли 2020
2217
Стотици слонове измряха мистериозно в Ботсвана

Стотици слонове са умрели мистериозно в прочутата делта на река Окаванго в Ботсвана. Това обяви ръководителят на отдела за дивата природа, като изключи бракониерството, тъй като бивните са намерени непокътнати, съобщава "Франс прес".

Страната в Южна Африка, която е без излаз на море, има най-голямата популация на слонове в света, като тя се изчислява на около 130 000 слона.

"Имахме информация за 356 мъртви слона в района на север от делтата на Окаванго, а ние потвърдихме 275 досега", уточни Сирил Таоло, изпълняващ длъжността директор на отдела за дивата природа и националните паркове.

Той каза, че причината за смъртта тепърва ще се установява, като се изключва отравяне с антракс.

"Не подозираме бракониерство, тъй като животните бяха намерени с бивни", посочи той.

Проби са събрани и изпратени в Южна Африка, Зимбабве и Канада за тестване.

Подобни измирания на слонове бяха съобщени за първи път през май, когато властите откриха 12 трупа само за седмица в две села в северозападната част на страната.

Последните открития бяха отбелязани от благотворителна организация за опазване на дивата природа "Слонове без граници" (EWB), чийто поверителен доклад, отнасящ се до 356 мъртви слона, беше изтекъл в медиите в сряда.

EWB подозира, че слоновете умират в района от около три месеца.

Според доклада от 19 юни 2020 г. "70 процента от трупове на слонове се считат за скорошни, починали преди около месец, а 30 процента от труповете изглеждали свежи, вариращи от един ден до две седмици".

"Имаше добри доказателства, показващи, че слонове от всички възрасти и сексът умират", се казва в доклада, създаден от директора на EWB Майк Чейс.

Няколко живи слона изглеждаха слаби, летаргични и изморени, като някои от тях показват признаци на дезориентация, затруднено ходене или накуцване, каза EWB.

"Един слон беше наблюдаван при ходене в кръгове, неспособен да промени посоката, въпреки че е насърчен от други членове на стадото", се казва в доклада.