Стоянка Мутафова оживя и празнува 100 години (СНИМКИ)

Легенди
23:39 - 02 Февруари 2022
7280
Стоянка Мутафова оживя и празнува 100 години (СНИМКИ)

Стоянка Мутафова възкръсна навръх 100-ия си юбилей и отпразнува своя личен празник сред стотици колеги и приятели в Сатиричния театър - сцената, на която игра над половин век. Кралицата на комедията е родена на 2 февруари 1922 г. и винаги навръх рождения си ден се вихреше в някой спектакъл. Всъщност благодарение на новите технологии Госпожа Стихийно бедствие, облечена в бял костюм, се включи в представление в нейна чест с млади актьори от трупата и влезе в шеговит диалог с тях. 

По идея на директора на Сатирата Калин Сърменов Стоянка Мутафова се появи като холограма. Образът й е създаден от статична картина чрез компютърно генерирани алгоритми като нейното изображение се напасва с гласа й от оригинални филми и спектакли, в които е участвала.

Водещи на вечерта бяха Силвия Лулчева и Михаил Сървански. По време на нетрадиционната постановка бяха прочетени откъси от нейната биографична книга "Добър вечер, столетие мое!" и беше излъчен филмът с нейно участие от поредицата на Владимир Люцканов и Антоанета Бочурова "Умно село". 

"Тя не е просто родена. Тя ни е дарена, тя идва на земята като дар", каза в началото на смешно-тъжната вечер Силвия Лулчева. Дошлите да почетат Стоянка Мутафова от сърце се смяха на нейните шеги и на забавните моменти с актрисата, излъчени на екрана. Но нейният холограмен образ сякаш навя тъга у мнозина, защото компютърната Стояна все пак не е онази фурия на сцената и изглеждаше статична за хората, свикнали да гледат изпълнената с жизненост Мутафова.

Чест обаче прави на Сатиричния театър, че почита актьорите, отдали се на този театър. Калин Сърменов сподели, че е дълг на младите поколения да имат памет, за да може хората след нас да имат пример и да продължат да се развиват. Той припомни, че по-младите й колеги са се обръщали към Мутафова с уважителното "Како". "За кака Стояна никой не говори в минало свършено време, а в сегашно време," добави актьорът.

"Винаги съм казвал, че паметта зависи от нас. Как идните поколения ще разберат какво е било преди тях, ако ние не им кажем. Знаете колко бързо всичко се забравя и ако не сме ние тези, които да напомним особено на младите хора кои са създателите на този театър, няма кой да го направи. Много лесно всичко се забравя в това време", коментира Калин Сърменов.

"Стоянка Мутафова казваше, че е артистка, не актриса", разказа директорът на Сатирата. И обясни, че според нея актриса идва от "акт", а артистка от "арт" и затова тя предпочитала да бъде наричана артистка.

Първата поява на Мутафова на сцената започва с падане. Затова тя се шегува през годините: "Който е започнал кариерата си с падане, трябва да намери и чалъма на ставането".

Рожденият ден на Стоянка Мутафова бе уважен от почти всички актьори от трупата на Сатиричния театър начело с доайена Славчо Пеев, както и от много творци - приятели с голямата актриса. Сред тях бяха певицата Богдана Карадочева и Искра Радева. Естрадната прима Лили Иванова изпрати букет от бели лалета, който бе подарен на дъщерята на комедийната фурия - Мария Грубешлиева - Муки. Тя не скри сълзите си, когато публиката стана на крака, за да "поздрави" майка й с дълги аплодисменти, отправени към Небесния театър, където Стоянка се вихри заедно със своите любими партньори на сцената - Нейчо Попов, който бе неин съпруг, както и с Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Григор Вачков, Невена Коканова, Татяна Лолова.

"Мама живееше на тази сцена. Връщаше се от представленията с 10 години по-млада", сподели дъщеря й.

В залата на Сатиричния театър бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев. Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева изпратиха кошница с цветя. Двамата щяха да уважат събитието, но са под карантина, тъй като Първата дама е с ковид. Младият министър на културата Атанас Атанасов също изпрати цветя, но самият той не бе забелязан сред публиката. 

Накрая цялата сцена се изпълни с пъстри цветя. На почетното място на Стоянка Мутафова на 8-ми ред от трупата на Сатирата бяха поднесли стилен букет от бели рози, лилии и калии - всички те символизиращи красотата, цартвеността, възкресението на Исус и победата на живота над смъртта.

Кралицата на комедията ни напусна на 97-годишна възраст на 6 декември 2019 г., но продължава да бъде в сърцата и спомените на всички, които я обичаха и уважаваха.


Снимки: Lupa.bg