Стоянов: Ще гласуваме комплексни мерки за понижаване на цените на горивата

Инфлацията ще върви надолу, овладяхме цените на енергийните ресурси, заяви служебният министър на икономиката

Новини
16:20 - 30 Октомври 2022
2035
Стоянов: Ще гласуваме комплексни мерки за понижаване на цените на горивата

"Българската икономика се движи много стабилно, с много високи ръстове и на износа, и на вноса. Икономиката е камъкът, върху който България ще може да стъпи, за да се изтегли от тази криза". Това заяви пред БНР служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той подчерта, че не се наблюдава вълна от закриване на работни места, каквито прогнози имаше: "Лошите очаквания се преместват във времето. Тази година не се състояха, евентуално се очаква да са през следващата година".

Министър Стоянов изказа очакване инфлацията след септември вече да върви надолу и подчерта, че цените на енергийните ресурси в България са овладени.

"Мерките по отношение на електричеството да продължат до края на 2023 г. - това е еднозначната позиция на служебното правителство. Ситуацията е доста изчистена как да се действа. Като министър на икономиката държа предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто така да им помагаме, целта е икономиката да расте и да дава работни места", заяви още министърът на икономиката.

По думите на Никола Стоянов "в ръцете на депутатите е решението" докога ще продължи помощта от 25 стотинки на литър гориво".

"Служебното правителство вече подготви комплексни законови мерки, които вече минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание, които ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи компенсации, или самите цени да започнат да спадат. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива. Това касае и "Лукойл", съобщи икономическият министър и коментира идеята на ГЕРБ за законопроект за намаляване на цената на бензина, като я определи за неработеща по отношение на българския бюджет:

"Запознати сме с тази идея. Тя би донесла по-скоро приходи за европейския бюджет, защото използва инструменти, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го подкрепят".