Страните от Г-7 застават зад Израел

Свят
11:31 - 08 Ноември 2023
1417
Страните от Г-7 застават зад Израел

Висши дипломати от водещите индустриални демокрации от Групата на седемте обявиха единна позиция относно войната Израел-Хамас след интензивни срещи в Токио. Те осъдиха действията на Хамас, подкрепиха правото на Израел на самоотбрана и призоваха за "хуманитарни паузи" в конфликта, пише Times of Israel.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и външните министри на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Италия "подчертават правото на Израел да защитава себе си и народа си в съответствие с международното право, докато се стреми да предотврати повторение" на атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Те също така изразяват подкрепа за "хуманитарни паузи за улесняване на спешно необходимата помощ, движение на цивилни и освобождаване на заложници".

Изявлението призовава Иран "да се въздържа от предоставяне на подкрепа за Хамас и предприемане на по-нататъшни действия, които дестабилизират Близкия изток, включително подкрепа за ливанската Хизбула и други недържавни участници, и да използва влиянието си върху тези групи за деескалация на регионалното напрежение. "

То също така осъжда "нарастването на насилието на екстремистки заселници, извършено срещу палестинци", което според министрите е "неприемливо, подкопава сигурността на Западния бряг и застрашава перспективите за траен мир".