Стрелба и атака с мотики заради „Тик Ток“ в Пловдив

Причината за напрежението е публикуван колаж в новата социална мрежа

Общество
12:46 - 02 Март 2021
1609
Стрелба и атака с мотики заради „Тик Ток“ в Пловдив

Истински екшън с пистолет и мотики се разиграл в пловдивския квартал „Кършияка“. Конфликтът пламнал между две ромски фамилии заради публикуван колаж в набиращата популярност сред младите социална мрежа „Тик Ток“. 

Напрежението избухнало на 9 септември миналата година. В следобедните часове група от над 20 души, въоръжени с мотики, се запътили към двуетажната къща на ромско семейство от „Арман махала“, за да го атакуват. Причината - мислели, че момичето, което живее там с родителите си, е качило въпросния колаж. Изображението осмивало член от разгневената фамилия, тъй като лицето му било поставено върху друго тяло, съобщава "Марица". 

Бащата на девойката чул страшната глъч отвън и излязъл на терасата да види какво се случва. Уплашен от многото хора и притеснен за дъщеря си, той грабнал газовия си пистолет
и стрелял във въздуха, за да разгони въоръжената до зъби тълпа. Веднага след това повикал ченгетата. 

На място се отзовал патрул от Трето районно, а разгневените роми все още били пред къщата.  Униформените прекъснали конфликта и отвели в управлението бащата заради произведения изстрел. Наложили му глоба в размер на 2500 лв. 

Тя обаче била атакувана в съда като незаконосъобразна. Магистратите от Районния съд в Пловдив изтъкват, че в случая, видно от всички доказателства по делото, непосредствената цел на бащата при произвеждането на изстрела е била да защити себе си и семейството си.
„Не е налице и превишаване пределите на неизбежната отбрана“, категорични са те. В крайна сметка глобата е отменена, а решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.