Стрелецът от Острава е мъртъв

Оръжието било незаконно, сред жертвите няма деца, увериха властите в Чехия

Топ
12:31 - 10 Декември 2019
1591
Стрелецът от Острава е мъртъв

Стрелецът, отнел живота на шестима души в чешкия град Острава, е мъртъв, съобщиха властите. Според тях оръжието му не е било законно притежавано. Полицията е идентифицирала заподозрения чрез системата за видеонаблюдение на болницата и след това е започнала да следи нападателя, качил се на колата си, чрез хеликоптер. В мига, в който видял машината над главата си, той се е прострелял. Половин час са се опитвали да го реанимират, но той е издъхнал. "Чудовището е мъртво", съобщи министърът на вътрешните работи на брифинг в почернения град.

Шест за жертвите на стрелеца, като сред тях няма деца, увериха още властите.

Премиерът Андрей Бабиш отмени планираната за днес визита в естонската столица Талин и обяви, че по-къснос ще пристигне в Острава, за да се срещне с близки на убитите и ранените.

В Чехия вече се надигна вълна от недоволство срещу липсващите мерки за сигурност по болниците, като гражданите дават за пример металните рамки по летища и съдилища. "Ще трябва много внимателно да анализираме случилото се там и да разберем какви мотиви се крият зад това престъпление", коментира Сенатор Павел Фишер. Очаква се и дебат за осигуряването на по-добра сигурност в лечебните заведения, но това било въпрос, който касаел цяла Европа предвид изключително скъпото начинание, уточни вътрешният министър Хамачек. 

Няма информация стрелецът да е имал съучастници.