Строим 2 нови блока на АЕЦ "Козлодуй"

Кабинетът води разговори с правителството на САЩ за реактори на "Уестинхаус"

Новини
19:30 - 12 Януари 2023
3293
Строим 2 нови блока на АЕЦ "Козлодуй"

Депутатите гласуваха проекта на решение, внесен от ГЕРБ-СДС за изграждане на два нови блока в АЕЦ “Козлодуй” с американските реактори. За решението гласуваха 112 депутати в това число ГЕРБ, ДПС, ДБ и БВ, а ПП, БСП и “Възраждане” бяха против.

В документа е записано, че Министерският съвет трябва да проведе разговори с правителството на САЩ за изграждане на двата блока с реактори на “Уестингхаус” и да се подпише междуправителственото споразумение със САЩ за 7-ми блок, което подлежи на ратификация от парламента.

Ако проекторешението бъде прието, то парламентът ще възложи на кабинета да стартира лицензирането на площадката на 8-мия блок и процедура по ОВОС за изграждането му, е записано още в решението.

Дава се срок до 1 март 2023 г. да се вземе решение за изграждане на първия нов блок, ако бъде прието проекторешението от НС.

Дебатът се завъртя около това дали е правилен ход да се разкриват проекти за нови реактори в “Козлодуй”, преди да е довършен проектът “Белене”.

Според Румен Гечев от БСП в АЕЦ “Белене” българският народ вече е инвестирал общо към 3 милиарда лева и няма никаква причина да се отказваме от два реактора, които имат международни лицензи от единствената оторизирана институция – Международната атомна агенция.

Той уточни, че левицата не вижда нищо нищо лошо да се предприемат стъпки и за изграждането на реактори в “Козлодуй”, ако отговарят на съответните условия, но проф. Гечев посочи проблеми в тези условия.

“Първо, не е работа на българския парламент да определя какви видове реактори и кой с кого да води преговори. Второ, правителството в момента е служебно, то си отива след няколко дни и няма как служебен кабинет да води преговори за десетки милиарди евро.”, каза Гечев.

Социалистът посочи и трети проблем – в проекта за решение е посочено да се водят преговори с правителството на Съединените американски щати при положение, че „Уестингхаус“ въобще не е собственост на САЩ.

Теменужка Петкова от ГЕРБ заяви, че в проекта на решение не е записано изрично “Уестингхаус”, а е посочена само технологията AP1000, защото така ще се диверсифицират технологиите в областта на ядрената енергетика. Към този момент работим само с руска технология.

Тя посочи и че за тази технология се работи още от 2012 година и има решение на тогавашния министерски съвет, има и извършен ОВОС, който ако не се побърза с решението, то ще изтече. Имало и лицензирана площадка 2 на АЕЦ-а, която е добра като местоположение и е подходяща за изграждането на нова надеждна ядрена мощност. Петкова беше категорична, че за страната ни е невъзможно да постигне целите, заложени от ЕС за декарбонизация и затова до 2050 г. да сме декарбонизирали нашата икономика, ако не използваме ядрената енергия, тъй като тя е беземисионна, чиста и на достъпни цени.

По време на обсъждането Радослав Рибарски от ПП предложи редакционно предложение, което гласеше МС да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на междуправителствено споразумение за извършване на предварителни инженерни дейности, включително подробен план, бюджет и график за изграждане на блок 7 на АЕЦ-а, без да се пояснява точния модел и какъв реактор да се поръча, но предложението му беше отхвърлено от залата.