Строят 45 нови детски градини в София

Актуални новини
11:45 - 25 Февруари 2021
909
Строят 45 нови детски градини в София

Започваме строителството на 45 нови сгради и разширения на детски градини и ясли, както и на ключови булеварди, с които целим да облекчим трафика в града и намаляването на вредните емисии.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на Столичния общински съвет, на което ще бъде разгледан и гласуван бюджета на града за 2021 г.

Предложената от Фандъкова финансова рамка на града за годината е рекордна, като надхвърля 1,891 млрд. лв. От тях 63% са местни приходи, а останалите са средства делигирани от държавата.

Капиталовата програма е в размер на 511,7 млн. лв. Фандъкова обясни, че парите за София са фокусирани върху три цели - изграждане на стратегическата инфраструктура, строителство на нови детски градини и подобряване на качеството на въздуха.

"За стратегическа инфраструктура са предвидени 140 млн. лв., с които може да гарантираме нови булеварди и връзки с околовръстния път. В списъка с обекти за нови булеварди са бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. Залагат се ремонти на бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на Люлин на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“.

Най-голямата реконструкция, която ще започне тази година, е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“, от Съдебната палата до „Княжево“, която е на стойност 31,6 млн. лв.

"Този проект ще даде бърза връзка на гъсто населени квартали и нов линеен парк по бул. „Македония", уточни Фандъкова. Градоначалникът отбеляза, че със завършването на обектите в следващите години ще се намали трафика в града и вредните емисии.

Общината ще продължи да налива пари и в квартални ремонти - 50 млн. лв. Както през миналата година така и през 2021 г. 10 млн. лв. ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони.

Целта на Фандъкова до края на мандата е осигуряването на места в детските градини на всички деца от 3 до 6 години.

"Залагат се 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. С тях очакванията ни са през тази и следващата година, когато ще завършат е да открием 185 нови групи. Освен за строителство залагаме и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина", обясни кметът. 6 млн. лв. ще е инвестицията в нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.

Метрото си остава основен акцент за подобряването на качеството на въздуха. Със 172,5 млн. лв. ще бъде инвестицията в довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвай, 82 електробуса и 30 тролея. "Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина", разкри градоначалникът.

4,6 млн. лв. се залагат за за инвестиции в основни градски паркове – изграждане на връзка на район „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен парк и възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина.