Строят учебни сгради за милиони във Варна

Общество
17:59 - 12 Септември 2024
1074
Строят учебни сгради за милиони във Варна

Мащабни инвестиции за милиони левове в образователната инфраструктура предстоят във Варна. Това съобщи зам.-кметът по образование и култура Павел Попов, който отчете, че през лятото са направени ремонти в 41 училища и детски градини. В  2-3  обекта реконструкциите ще приключат след 16 септември, когато в клас в общинските училища ще влязат  30 926 ученици, от които 1900 са зрелостници и 3146 първокласници. 

Над 400 деца от СУ „Найден Геров“ от 2 до 4 клас ще учат в нова пристройка за 5,3 млн. лв., изградена по програмата на МОН за периода 2020-2022 г. По нея с 5,1 млн. лв. е построена и детска градина  на ул. „Хъшове“, кръстена символно „Бялата лястовица“. Там ще бъде обявен прием за 4 групи през новата учебна година. През ноември ще бъде издаден акт 15 и на  забавачката в с. Тополи, в която са инвестирани 6,8 млн. лв.   

За следващия етап от програмата на МОН от 2024 до 2026 г. общината е спечелила финансиране от 9 млн. лв. за нови корпуси на  ДГ „Приказка“ и на ДГ „Д-р Петър Берон“, а по Националната програма за възстановяване и устойчивост Варна ще разполага с 45 млн. лв. за изпълнение на проекти за 8 нови образователни сгради. Чрез програмата на МФ за общински проекти ще започне  най-амбициозният инвестиционен проект в сферата на образованието - строежът на нова сграда на Математическата гимназия за 90 млн. лв. Близо 25 млн. лв. трябва да бъдат отпуснати до края на тази година, посочи Попов.

Според него заради проектите по НПВУ ще се наложи децата от ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Добри Чинтулов“ и СУХНИ „Константин Преславски“ да бъдат командировани временно в други 12. Това обаче няма да се случи преди Нова година, а два месеца преди началото на преместването ще се проведат информационни кампании и срещи с родителите и приемащите училища. За най-малките ученици те ще са на пешеходно разстояние, увери Попов.