Струма, Места и Доспат може да прелеят

По-значителни повишения на водните нива се очакват във вечерните часове на 8 април и през нощта срещу 9 април

Новини
17:43 - 06 Април 2019
3592
Струма, Места и Доспат може да прелеят

Вследствие на валежи от следобедните и вечерните часове на 8 април ще започнат повишения на речните нива в басейна, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

По-значителни повишения ще има във вечерните часове на 8 април и през нощта срещу 9 април в средното и долно течение на река Струма и притока ѝ река Струмешница, река Места и средните и долни части от водосбора на река Доспат. 

В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене вечерните часове на 8 април и през нощта срещу 9 април има опасност от възникване на поройни наводнения в долните части от водосбора на река Доспат, във средните и горни части от водосбора на река Места и притоците ѝ - реките Бабешка, Златарица, Матан и Граднишка.

През последното денонощие нивата на наблюдаваните реки в Западнобеломорския басей са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на речните нива за водосбора на река Места са от -4 см до +4 см, а за водосбора на река Струма – от -5 см до +6 см. Водните количества на почти всички реки в басейна са около и под праговете за средни води, само водното количество на река Пиринска Бистрица при село Горно Спанчево е около прага за високи води. 

Днес и през следващите два дни нивата на наблюдаваните реки в басейна ще останат без съществено изменение.