Стряскащо: Половината българи дават за отопление над 50% от доходите си

Бедността се превръща във възрастов проблем, посочи социологът Димитър Ганев

Новини
12:45 - 01 Декември 2022
3325
Стряскащо: Половината българи дават за отопление над 50% от доходите си

За първи път бедността се поставя като основен проблем в страната. Това заяви социологът от „Тренд“ Димитър Ганев на кръгла маса „Енергийната бедност в България“, организирана от евродепутата Сергей Станишев и групата на социалистите и демократите.

47% от българите се чувстват бедни, други 43% - не. Бедността се превръща във възрастов проблем, три четвърти от хората над 73 години се чувстват бедни, посочи Димитър Ганев, цитиран от „Епицентър“.

Запитаните свързват усещането за бедност с ниските доходи и инфлацията. Запитани кой е най-големият им проблем, свързан с енергията, 62 на сто отговарят, че това е недостигът на средства за плащане.

Повече от половината българи дават за отопление над 50% от доходите си.

Също така над 50% от запитаните имат проблеми с плащането на сметки. Жилищата на 44% от българите не са достатъчно отоплени.

За 80% от запитаните процесът на ценообразуване в енергетиката е неясен, а това генерира недоверие, посочи Димитър Ганев. Изследването е направено сред 1004 граждани между 11 и 14 ноември.

В изказването си на форума омбудсманът Диана Ковачева посочи, че за пръв път сигналите до институцията, свързани с високите сметки за ток и парно са повече от тези, засягащи ВиК услугите