Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Тринити Колидж

Протестиращите настояват най-старият университет в Ирландия да скъса връзките си с израелските вузове

Актуални новини
15:03 - 04 Май 2024
2683
Студенти издигнаха пропалестински лагер в ирландския Тринити Колидж

Студенти от Тринити Колидж в Дъблин, протестиращи срещу войната на Израел в Газа, издигнаха палатков лагер, което принуди университета да ограничи днес достъпа до кампуса и да затвори изложбата "Книгата от Келс", която е една от най-големите туристически забележителности на Ирландия, предаде Ройтерс.

Лагерът беше издигнат снощи, след като Съюзът на студентите от Тринити Колидж съобщи, че е бил глобен с 214 000 евро (230 000 долара) от университета заради финансовите загуби, причинени от протести през последните месеци, които се провеждат не само във връзка с войната в Газа.

Председателят на Съюза Ласло Молнарфия публикува вчера в социалната мрежа "Екс" снимка на струпани пейки на входа на сградата, където се провежда изложбата "Книгата от Келс". Книгата от Келс представлява илюстрован ръкопис, написан от келтски монаси около 800 г., отбелязва Ройтерс.

"Изложбата "Книгата от Келс" сега е затворена за неопределено време", написа Молнарфия.

Тринити Колидж съобщи, че е ограничил достъпа до кампуса за студенти, служители и местни жители, за да гарантира сигурността, и че днес сградата, в която е изложена "Книгата от Келс", ще бъде затворена.

Подобно на исканията на студентските протести, обхванали висшите училища в САЩ, протестиращите в Тринити Колидж настояват най-старият университет в Ирландия да скъса връзките си с израелските вузове, както и с компании, които поддържат отношения с Израел.

Подобни пропалестински протести обхванаха висши учебни заведения и в страни като Канада и Австралия, посочва Ройтерс.