Студенти от НАТФИЗ спечелиха голяма театрална награда в Москва

Младежите от класа на проф. Снежина Танковска, водени от режисьора Боян Арсов, впечатлиха международното жури със спектакъла "Бесове"

Топ
18:57 - 20 Ноември 2021
10956
Студенти от НАТФИЗ спечелиха голяма театрална награда в Москва

Последният клас в НАТФИЗ на известния педагог и театрален режисьор проф. Снежина Танковска спечели голямата награда - Гран при за най-добър спектакъл на Международния студентски фестивал, организиран от Руския държавен институт за киноизкуство - ВГИК. Студентите гостуваха със спектакъла си "Бесове" по Достоевски и Камю, който в България се радва на голям успех. Очевидно и авторитетното жури в Москва е било впечатлено от талантливата игра на младите театрални надежди. Радостната новина за спечеления приз съобщи във фейсбук актьорът и режисьор Боян Арсов.

Последният клас в НАТФИЗ на проф. Снежина Танковска направи през февруари сценичния си дебют в Учебния театър на НАТФИЗ със спектакъла „Бесове“ от Албер Камю по великия роман на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката бе от изключителна важност за студентите поради факта, че философско-театралният проект уви се оказа последната постановка на проф. Танковска, която внезапно си отиде от този свят в края на миналата година.

Независимо, че тя не можа да завърши „Бесове“ мечтаният спектакъл получи пълноценен сценичен живот, благодарение на един от последните ѝ възпитаници и неин асистент в НАТФИЗ Боян Арсов, който пое режисурата на спектакъла. 28-годишният дипломиран актьор и докторант в НАТФИЗ сподели наскоро пред Lupa.bg, че да се заеме с режисурата на "Бесове" за него е кауза. Това е и почит към неговия преподавател проф. Снежина Танковска и знак на морална подкрепа към студентите.

"Бесове" е опит на човека да изкрещи смело своята истина в лицето на целия свят, да промени хода на времето, да разруши установените норми, да постави нови правила, да изтрие чуждите думи и да напише свои, да надвие своята слабост, като открие собствената си сила и се научи да я използва, разкри още режисьорът. 

"Бесове" е опит на човека да прости тихо в себе си. Опит да начертае своя път, да укроти самотата и разрухата в действията и съвестта си, да избере в какво да вярва и кого да обича в името на това да устои на ледения вятър в сърцето и мисълта си. В името на това да бъде човек.

Представлението поставя героите на Достоевски и Камю в една динамична условна сценична реалност, в която те настървено търсят своето място в заобикалящия ги чужд и агресивен свят, пълен с изисквания, прокламации и отчуждение", казва талантливият Боян Арсов.

Студентите от НАТФИЗ заедно с режисьора Боян Арсов се снимат за спомен на Червения площад в Москва преди да изиграят своите "Бесове" на Международния студентски фестивал, организиран от Руския държавен институт за киноизкуство - ВГИК. Снимки: Личен архив на Боян Арсов

Ето кои са даровитите момичета и момчета от НАТФИЗ в спектакъла "Бесове", които заедно с режисьора Боян Арсов, сценографа доц. Марина Райчинова, хореографа проф. д-р Петя Цветкова и автора на музикалната среда Боян Христов имат заслуга за успеха на постановката:

Разказвача – Георги Илиев, Николай Ставрогин – Спартак Тодоров, Пьотър Степанович Верховенски – Теодор Каракачанов, Степан Трофимович Верховенски –Теодор Ненов, Варвара Ставрогина – Ванина Йорданова, Алексей Кирилов – Александър Андреев, Иван Шатов – Христо Тенчев, Даша Шатова – Велина Георгиева, Лиза Дроздова – Ивана Керанова, Мария Тимофеевна Лебядкина – София Джустрова, Капитан Лебядкин – Сезер Сами, Григориев – Георги Илиев, Липутин – Георг Киряков, Шигальов – Мартин Емануилов, Виргински – Дейвид Тумбарков, Гаганов – Захари Турманов, Федка – Ростислав Панков, Прасковя Дроздова – София Джустрова, Маврикий Николаевич – Дейвид Тумбарков, Лямшин – Сезер Сами, Семинариста – Ростислав Панков, Владиката Тихон – Теодор Каракачанов, Майорът – Захари Турманов.

“Бесове” е част от репертоара на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.