СУ се разграничи от путлеристката Дарина Григорова, Дърева и Волгин пикаят газ

Причина за позицията са множество писма и сигнали към ръководството на университета по повод рашистките изстъпления на "професорката"

Общество
15:48 - 23 Декември 2023
10468
СУ се разграничи от путлеристката Дарина Григорова, Дърева и Волгин пикаят газ

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се разграничи от тезите на преподавателка по руска история Дарина Григорова в официална позиция. Според съвета, Григорова разпространява пропаганда, свързана с войната в Украйна, която е недопустима и уронва престижа на университета.

"ПогледИнфо", че след Украйна, руснаците ще "денацифицират" и България - и това ще стане възможно, защото "НАТО ще трябва да се върне в границите от 97-а". И изразява ясна позиция срещу демонтажа на МОЧА, като обявява управляващите столицата за неонацисти, антисемити и расисти.

"Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната", пишат от Академичния съвет на СУ.

Причина за позицията са множество писма и сигнали към ръководството на университета по повод интервюто на Григорова. 

Прокремълските медии у нас пък реагираха с бурна защита на преподавателката, като обявиха реакцията на университета за "лов на вещици" и "репресия".

Случката предизвика остра и бясна реакция преди всичко от червеното перо Велислава Дърева. Според нея путлеристката Дарина е просто антифашистка:

Академичен съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Те заклеймиха проф. Дарина Григорова за нейна антифашистка и антинацистка позиция.

Срам и позор!

Това написа Дърева и публикува имената на членовете на Академичния съвет. Сигурно ги готвиш за Белене, когато братушките ни денацифицират, а Велиславче?

Разбира се, в пулеристкия хор се включи и Петър Волгин:

"Тези началници много искат силните на деня да забележат тяхното "разграничаване" от проф. Дарина Григорова. Е защо е това бързане, защо е този страх? Просто защото проф. Григорова изказва идеи, които са в ярък контраст с официозната евроатлантическа идеология. Ето затова университетските шефчета, наречени Академичен съвет, нямат търпение да подчертаят колко много не са съгласни с всякаква опозиционност.

"Тук се говори срещу властта на Негово Величество султана и затова аз излазям", казваше Кириак Стефчов. Тези са същите - кириакстефчовци, които излазят винаги, когато някой прояви смелост.

А проф. Григорова е не само смел човек. Тя е автор на много книги и научни статии, които показват изключително задълбочено познание за историята и настоящето на Русия. И именно от позицията на това знание тя прави своите интелигентни анализи, които толкова дразнят евроатлантиците. Защото те не са умни. Те не четат. Те ползват опорките на официалната политическа коректност. Затова и толкова се страхуват от хора като проф. Григорова. Посредствеността винаги се страхува от таланта. Затова посредствеността винаги е в множествено число. Анонимните шефчета срещу личността проф. Дарина Григорова. Не знам как ще завърши тази битка. Но съм абсолютно сигурен, че България има нужда от личности като проф. Григорова. От личности, които имат смелостта да мислят", допълва Волгин.