Суданското правителство готово да преговаря за примирие в Женева

ЕС
13:22 - 09 Август 2024
646
Суданското правителство готово да преговаря за примирие в Женева

Суданското правителство обяви в петък, че ще изпрати делегация в Джеда за консултации със Съединените щати относно покана за преговори за примирие, които ще се проведат на 14 август в Женева, предава Ройтерс.

Целта на преговорите е да се сложи край на 15-месечната война между суданската армия и паравоенната групировка Сили за бърза подкрепа (RSF). RSF вече е потвърдила участието си в преговорите, които ще бъдат първият сериозен опит за посредничество между двете воюващи страни в Судан от месеци насам.

Повече от 10 милиона суданци, или 20% от населението, са били прогонени от домовете си от началото на войната там. Това съобщи Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от Ройтерс.

Войната, избухнала през април 2023 г. остави половината от населението на Судан пред продоволствена криза и нужда от хуманитарна помощ. Повече от 2,2 милиона души са избягали в други страни от началото на войната, докато почти 7,8 милиона са потърсили убежище в страната.

Боевете между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа, които избухнаха в столицата Хартум миналата година, бързо се разпространиха в Дарфур на запад.

Според СЗО гладът, а не насилието е главната причина, поради която суданците бягат от страната.