Султанът на Оман умря от рак

Кабус Ал Саид държеше властта от 1970 г., посочи в писмо наследника си

Новини
10:21 - 11 Януари 2020
3580
Султанът на Оман умря от рак

Султанът на Оман Кабус Бен Саид Ал Саид е починал късно снощи на 79-годишна възраст след продължително боледуване от рак, съобщиха световните агенции. Подкрепяният от Запада султан Кабус управляваше арабската държава в Персийския залив откакто завзе властта с безкръвен преврат през 1970 г. с помощта на Великобритания.

През 1976 г. той се ожени за братовчедка си Саид Навал бинт Тарик, с която се разведе след три години. След това не се е женил, нямаше и деца.

Министърът на културата и националното наследство на Оман Хайсам бин Тарек Ал Саид ще е новият султан на Оман. Това съобщи днес държавната оманска телевизия.

Тъй като Кабус Бен Саид Ал Саид нямаше деца и не бе посочил публично наследник, изборът на новия султан стана съобразно декрет от 1996 г., който гласи, че управляващата фамилия трябва да се опита да избере държавен глава след овакантяването на трона. Името на наследникът е било написано тайно от Кабус Бен Саид Ал Саид и поставено в запечатано писмо. Днес пликът беше отворен. В писмото султанът е посочил за свои наследник Хайсам бин Тарек Ал Саид.