Сунак и Зеленски заявиха колко е важно Украйна да изнася зърно

Украйна
16:08 - 25 Юли 2023
1991
Сунак и Зеленски заявиха колко е важно Украйна да изнася зърно

Британският министър-председател Риши Сунак и украинският президент Володимир Зеленски отново заявиха колко е важно Украйна да може да изнася зърно към международните пазари, съобщи Ройтерс, като се позова на канцеларията на Сунак, откъдето беше направено изявление след телефонен разговор между двамата лидери.

"Премиерът каза, че Великобритания си сътрудничи тясно с Турция за възобновяването на зърнената сделка и ще продължим да ползваме ролята си на председател на Съвета за сигурност на ООН за да продължим да осъждаме поведението на Русия", каза говорител на Сунак в изявление.

Сунак каза още на Зеленски, че е потресен от разрушенията след руското нападение в Одеса, се казва в изявлението.

Президентът Зеленски обсъди и актуалните нужди на Украйна в областта на отбраната, както и въпроса за гаранциите за сигурност, се казва в публикация на Зеленски в "Туитър", предаде украинската агенция УКРИНФОРМ.

"Говорих за всекидневните опити на Русия да разруши историческия център и пристанищната инфраструктура на Одеса. Трябва да защитим Одеса. Украйна спешно трябва да укрепи въздушната си отбрана, за да защити историческото си наследство и да продължи черноморската зърнена инициатива. Обсъдихме по-нататъшното ни сътрудничество в областта на отбраната, хода на украинските настъпления. Представих актуалните отбранителни нужди на Украйна", заяви Зеленски.

Двамата отбелязаха и приемането от Г-7 на Съвместната декларация за подкрепа на Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс и последвалото присъединяване на други държави към нея.