Сунак призна за провал по ключово обещание за здравеопазването

Свят
15:26 - 05 Февруари 2024
1634
Сунак призна за провал по ключово обещание за здравеопазването

Британският премиер Риши Сунак заяви, че правителството му не е направило достатъчно, за да намали големия брой чакащи за болнично лечение в здравната служба, съобщава "Ройтерс".

Думите му бяха признание за провал на едно от обещанията му в навечерието на изборите.

В началото на 2023 г. Сунак даде пет основни политически обещания, от които едно за съкращаване на списъците с чакащи в напрегнатата, управлявана от държавата Национална здравна служба - основен проблем за повечето от гласоподавателите.

"Не сме постигнали достатъчен напредък", потвърди Сунак в интервю в тази връзка.

Запитан дали се е провалил с това обещание, премиерът отговори утвърдително.

Сунак добави, че правителството е направило сериозни инвестиции в Националната здравна служба, като е осигурило повече персонал и медицинско оборудване. Постоянните стачки на лекарите срещу заплащането обаче възпрепятствали усилията за намаляване на списъците с чакащи.

По официални данни към ноември 2023 г. рекордните близо 7,6 милиона души в Англия са чакали за неспешно болнично лечение от Национална здравна служба. Тази цифра е със стотици хиляди повече, отколкото при идването на Сунак на власт в края на 2022 г.

Институция, ценена от британците от създаването си през 1948 г., Националната здравна служба е изправена пред огромен натиск през последните години заради застаряващото население и пандемията от COVID-19.

По-късно тази година предстоят национални избори в страната. Проучванията на общественото мнение дават сериозна преднина на опозиционната Лейбъристка партия пред консерваторите на Сунак.

"Риши Сунак най-накрая призна това, което е напълно очевидно за всички останали от години - консерваторите се провалиха с Националната здравна служба", подчерта ръководителят на здравната политика на лейбъристите Уес Стрийтинг.