Суша! Парното в Перник засмука от Струма

Топ
10:39 - 14 Ноември 2019
2402
Суша! Парното в Перник засмука от Струма

Сушата в Перник доби нови измерения - „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация“ преминаха на алтернативно водоснабдяване от собствени източници в река Струма заради изпразнения язовир „Студена“, съобщиха от предприятията.

„Стомана Индъстри“ ползва по 160 000 куб. м. вода месечно, уточни Валери Димитров – ръководител „Водоснабдяване“ в металургичното дружество. По думите му досега половината от това водно количество е идвало от язовир „Студена“, останалото от река Струма.

„Изградили сме водовземно съоръжение в реката, от което през филтърен слой, камъни и решетка водата се подава към вътрезаводско езеро. Оттам с помпена станция се разпределя във вътрешнозаводската водоснабдителна система“, посочи Димитров.

„Топлофикация Перник“ черпи обичайно по 12-13 л/сек. от язовир „Студена“, заяви изпълнителният й директор Любомир Спасов. По думите му режимът на водата няма да се отрази на топлоподаването, защото предприятието ще ползва изграден преди 15 години алтернативен водоизточник в река Струма.

Ще нараснат значително разходите за химикали за обработка на водата, посочи Спасов. Според него единственият проблем, който ще остане неразрешен, е битовото водоснабдяване към „Топлофикация“.