Сутрешен сеир с медицинските сестри

НСО опита да изведе барикадиралите се в бившия Партиен дом, водят се преговори на прозореца

Ексклузивно
07:56 - 06 Март 2020 (обновена)
9948
Сутрешен сеир с медицинските сестри

Пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта в сградата на парламента. Те се барикадираха там късно снощи и твърдят, че ще останат без краен срок. Обявили са и гладна стачка. Към 7,45 часа сутринта днес ситуацията ескалира, след като НСО опита да ги изведе оттам.

Една от сестрите - Бойка Анастасова, предизвика зрелищен панаир, излизайки на перваза на прозореца на втория етаж на сградата към Народното събрание и заплашвайки да скочи от прозореца. От НСО водят преговори с жената, за да я свалят от перваза, докато тя дава телевизионни интервюта с телефон в ръка.

“Одраха ми ръката, цялата съм в синини. Нахлуха и започнаха да ни блъскат. Дърпаха ме пред перваза”, заяви Бойка Анастасова по телефона в ефира на bTV.

Заради извънредната ситуация екип на пожарната обезопаси района, на място присъстват десетки полицаи, чуват се викове и крясъци. На място пристигна и шефът на НСО.

Сестрите са останали в сградата вчера след приключването на заседание на здравната комисия. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.      

„Този акт на неподчинение е вследствие на една година лъжи и обещание от страна министерството. Чакахме и се надявахме, но в един момент напрежението излезе от контрол”, каза медицинската сестра Елена Тонева.

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви по-рано Мая Илиева, преди ситуацията да ескалира.