Свалят ли цената на тока след намеса на кабинета?

Икономика
18:40 - 09 Юли 2019
8981
Свалят ли цената на тока след намеса на кабинета?

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уведоми депутатите от енергийната комисия, че е сезирала КЗК и КЕВР за цените на Българската независима енергийна борса през последния месец. 

Тя е настоявала те да извършат проверка има ли проблем при търговията на свободния пазар и ако има, да се търси решение, каза тя.

Енергийната комисия в парламента се събра, като покани работодателите и търговците на ток, както и фирмите от държавната енергетика, за да се обсъди ситуацията на свободния пазар на електроенергия.

Министър Петкова сподели и идея, която се е породила в търсене на решение заедно с БЕХ, и това е създаване на специална платформа на борсата, на която да се търгува електроенергия, но само за големите индустриални предприятия. Подобни варианти имало във Франция и в Румъния. Петкова вчера разговаряла с Клаус-Дитер Борхард, шеф на вътрешни енергийни въпроси в ЕК, за да сподели тази нова идея. Тепърва обаче ще се търси одобрение на комисията.

Петкова каза още, че държавната енергетика дава 63,4 % от електроенергията. Тя изброи и числа за предлагането на ток на борсата от държавните дружества. За полугодието те са пуснали на борсата 2,78 милиона мегават/часа, а са купени 2,46 милиона на платформата "Ден напред". На платформата за двустранни договори разликата между предложени и купени количества е 1,27 милиона мегават/часа. 

17 сигнала имало в борсата към КЕВР за евентуални нарушения при търговията. Днес сутринта е дошъл 18-тият. Това съобщи председателят на регулатора Иван Иванов. 

След промени в закона КЕВР е задължена да извършва разследвания за манипулации на борсата, злоупотреба с информация и т.н. Иванов обаче уточни, че разследването трае поне 4 години, като даде пример с други европейски държави.

Индустриалците бяха категорични, че за изминалия период от годината токът на българската борса е бил с най-висока цена в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че с тази цена българската индустрия е с няколко метра назад от конкурентите си. Това яде заплатите на заетите, което той нарече кражба. 

Той настоя, че цените са манипулирани и е въпрос на национална сигурност, тъй като колкото е по-скъп токът, толкова са по-високи цените на стоките и услугите. Красимир Тачев каза, че има търгове за определени фирми. 

Константин Стаменов, шеф на БФИЕК, заяви, че някои от търговците прекратяват току-що сключени договори с предприятията, което не е нормално и с тези цени на електроенергията се изземват парите за инвестиции в предприятията. 

В отговор на въпросите Петкова заяви, че всичките тези проблеми, които се обсъждат, ще бъдат решени с пълната либерализация на пазара и с пазарните обединения със съответните държави.

За да стане това обаче, първото условие е да има мерки за защита на уязвимите битови потребители. Докато това стане, поетапно би могло на свободния пазар да излиза малкият бизнес, който е на ниско напрежение.