Светият синод одобри нова програма в църковното училище

Култура
13:49 - 20 Април 2022
1350
Светият синод одобри нова програма в църковното училище

На свое заседание Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) разгледа писмо на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на синодалния Културно-просветен отдел.

Във връзка с предложението му да бъде разгледана и одобрена учебна програма по православно вероучение за деца Светият синод дава благословение учебната програма да бъде публикувана в официалния сайт на БПЦ-БП и да бъде издадена на хартиен носител в помощ на учителите по вероучение. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Учебната програма е предназначена за работата по православно вероучение с деца в църковното училище от първа група (подготвителна, 6-годишни) до пета група (11-годишни). Тя е изготвена и редактирана в периода 2017-2021 г. в Културно-просветния отдел при Светия синод, според съвременните изисквания за изработване на учебни програми. Издържана е в православен дух - в съдържателен, но и в методически план, съобщи БТА.

Обемът й е 100 страници. Учебната програма изцяло произлиза от просветната традиция и от веровия характер на църковното образование. Тя насочва катехизаторската работа с деца според разбиранията на Църквата за нуждите на детската душа, а не толкова според виждането на светското училище за детските образователни потребности.

Чрез новата учебна програма православните вероучители вече разполагат с детайлни насоки за начина си на работа с деца в сборни групи, сформирани в православното църковно училище по възрастов признак.

Православните вероучители имат готова разработка на целта и задачите на катехизацията на деца; основните източници, принципите на подбор и структурата на учебното съдържание; организацията на катехизацията с деца; формите, методите и средствата на катехизацията на деца, както и планирането на този процес. Има и примерно годишно разпределение на учебния материал за всяка възрастова група.

Учебната програма целенасочено отговаря на духовно-просветната мисия на БПЦ сред нашия народ, като допълва учебниците по "Религия-Християнство (Православие)" с духовно-педагогически методики, които в светското училище не се допускат. Така, когато даден вероучител в църковно училище за деца ползва синодалните учебници по "Религия-Християнство (Православие)", и същевременно се ръководи от учебната програма по православно вероучение, той може още по-успешно да "сглоби" и организира своите православни уроци, приобщавайки децата към православната духовност, мироглед и начин на живот.

Новата учебна програма по православно вероучение за деца в църковното училище е призвана да отговори на въпросите: Защо нашите деца - малките православни християнчета, е необходимо да изучават Божия закон? Какво да се изучава в учебния курс по православно вероучение в тази възраст? Как да се катехизират (възпитават, сплотяват и обучават) децата в църковно-енорийската общност, за да се просветят в Христовата светлина и истина?

Самата програма предлага актуализиран модел за духовна, катехизическа и учебно-възпитателна работа с малките християнчета, базиран върху основата на образователната приемственост, предавана на поколенията от православните отци и учители на Църквата.

Екипът, изготвил учебната програма, е в състав: автори - ставрофорен свещеноиконом доц. д-р Захарий Дечев и доц. д-р Магдалена Легкоступ. Рецензенти са Ловчанският митрополит д-р Гавриил, доц. д-р Рени Захариева, доц. д-р Костадин Нушев, а богословската редакция е на проф. д-р Димитър Попмаринов и на д-р Десислава Панайотова.