Светкавичното настъпление на Украйна

Киев завзе позиции на североизток край Харков, докато руски войници бягат към границата

Новини
08:58 - 12 Септември 2022
3037
Светкавичното настъпление на Украйна

Светкавично украинско настъпление бе проведено като по учебник, писан от Сун Дзъ. Китайският военен генерал препоръчвал командирите да “създадат примамки и да симулират объркване” и да накарат врага да прецени грешно противниковата сила. “Всички войни се основават на измама”, пише Сун Дзъ в своя трактат “Изкуството на войната”, написан през V век пр.н.е. Сун Дзъ съветва генералите да пренасочват частите си и да атакуват по два фланга.

Изненадващата контраофанзива на Киев само за няколко дни нанесе тежки удади по силите на Москва и ги накара да изоставят редица военни крепости в североизточната част на страната около Харков.

Китайската логика на Сун Дзъ може да се приложи и към Украйна, посочват анализатори пред “Дойче веле”. Украинските командири били наясно, че

Русия трябва да се защитава на юг, за да запази сухопътния си достъп до Крим, и че там ще прехвърли по-голямата част от военните си. Затова Киев пратил войници към южния Херсон, като така объркал руските командири, които не успели да разпределят разумно ресурсите си и да противодействат на атаката в североизточния Харков.

Установеният от Русия лидер на окупираните райони на Харковска област посъветва всички жители на района да бягат, за да спасят живота си. Виталий Ганчев им напомни, че лагерите за изселване действат и в тях могат да се настанят бежанци, съобщи агенция ТАСС в събота.

“Хората заминават с цели семейства, има много деца. В момента има повече от 400 коли на границата”, написа в телеграм Андрей Турчак, лидер на руската управляваща партия “Единна Русия”, споделяйки снимки на лагери на руската граница.

Украинският напредък може да се превърне в най-големия успех на бойното поле за силите на Киев, откакто бе осуетен руският опит за превземане на столицата в началото на почти 7-месечната война.

Руското отстъпление пък е един от най-големите неуспехи на президента Владимир Путин, откакто той нареди пълна инвазия в Украйна на 24 февруари, и може да се окаже повратна точка, включваща пленяването на хиляди руски войници и тяхното оборудване, пише в. “Файненшъл таймс”.

Президентът Володимир Зеленски каза късно в събота, че офанзивата е довела до освобождаването на 2000 кв. км от “нашата територия”. В очевиден опит да насърчи повече руски войници да се предадат, Зеленски обеща, че Украйна ще “гарантира” за руските войници, които се предадат, справедливо отношение “в съответствие с Женевските конвенции”.

Базираният във Вашингтон институт за изследване на войната също съобщи за украинските успехи, като изчислява, че Киев е завзел около 2500 кв. км при източния си пробив. Институтът посочи, че изглежда, че “дезорганизираните руски сили били изненадани от бързото украинско настъпление” и цитира изображения в социалните медии на руски затворници, заловени около Изюм и околните градове.

В коментар за “Файненшъл таймс” Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна, описа бързата контраофанзива като “снежна топка, която се търкаля по хълма, ставайки все по-голяма и по-голяма”. По думите му руснаците нямат храна или гориво за войските си в района, тъй като Киев е прекъснал техните линии за доставки. Той твърди, че контраофанзивата напредва стабилно и в южните райони край Херсон.

“Ние се движим, но вероятно малко по-бавно, отколкото на изток”, каза той.

Руското министерство на отбраната направи рядко изявление в събота, описвайки изтеглянето от градовете Балаклия и Изюм като ход, целящ да насочи вниманието към друга фронтова линия, а не поражение след украинската атака, която започна на 6 септември. Досега Изюм беше основна база за руските сили в района на Харков. “За постигане на целите е взето решение за прегрупиране на руските войски за увеличаване на усилията в донецкото направление”, каза говорителят на военното министерство Игор Конашенков. Той добави, че украинските войски са претърпели големи загуби в направленията Харков и Николаев.

Над 4000 украински войници са били убити, а 8000 ранени, твърди той.

Изявлението за изтегляне, за да се концентрира върху Донецк, е подобно на оправданието, което Русия даде за изтеглянето на силите си от района на Киев по-рано тази година, когато те не успяха да превземат столицата.

Игор Гиркин, руснак, който за кратко бе лидер на подкрепяното от Москва сепаратистко въстание в Донецк през 2014 г., се присмя на представянето на изтеглянето като стратегическо. В телеграм той язвително го нарече “брилянтната (явно в рамките на плана и дори предсрочно) операция за прехвърляне на градовете Изюм, Балаклия и Купянск на уважавани украински партньори”.

На кадри, записани в град Балаклия, чието население преди войната е около 28 000 души, група жени аплодират пристигащите украински войници на централния площад на града. На заден план се появява и украински войник, който бърше краката си в нещо, което прилича на знамето на една от проруските сепаратистки групи. В друго видео група възрастни жени прегръщат няколко украински войници на входа на жилищен блок в Балаклия, ронят сълзи от радост и повтарят “Благодаря, момчета!” Една от жените дори предлага палачинки на своите освободители.

През последните седмици длъжностните лица в Киев мълчаха относно плановете за контраофанзива, призовавайки жителите да се въздържат от споделяне на информация в социалните медии. Въпреки това Зеленски каза в петък, че войските са си върнали повече от 30 селища в района на Харков от началото на контранастъплението.

Около 10 000 руски войници може да са били пленени в новата маневра, изчисли сър Лорънс Фридман, почетен професор по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон.

Анализатори все пак предупреждават да се внимава със заключенията относно ранните украински успехи. Съобщава се, че Русия изпраща още войски. Генералният щаб на Украйна твърди, че 1200 чеченски войници са били изпратени да подсилят руските позиции около Херсон. Видеоклипове, публикувани в социалните медии в събота, също показват, че руската армия качва нови войски с хеликоптери, за да подсили позициите си в Изюм.

“Ние не сме се отказали от преговори за Украйна, готови сме за тях”, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред тв канала “Россия-1” и допълни, че колкото повече се отлага дипломатическото решение за Украйна, толкова по-трудно ставало намирането му.

Изказването му идва на фона на контраофанзивата на украинската армия в Харковска и Херсонска област.

В същото време обаче украинският президент Володимир Зеленски заяви, че преговори с Русия за край на войната са невъзможни. Агресорът няма адекватна позиция и може да наруши договореностите, посочи Зеленски.

Подобна позиция изказа и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, коментирайки желанието на френския президент Еманюел Макрон да запази отворени каналите за комуникация с Владимир Путин. В интервю за френско издание Кулеба заяви, че най-добрият начин за преговори с руския президент е на бойното поле.

“Винаги можете да се обадите на Путин по телефона, това няма да доведе до резултати. Няма смисъл, защото той е лъжец и мисля, че Еманюел Макрон знае това. Спомням си изключителните усилия, които положи преди войната, за да предотврати конфликта. Нищо не показва, че Путин оттогава е променил решението си или е готов да преговаря”, добави той.

В същото време Дмитро Кулеба е съгласен с изявлението на Макрон, че “в подходящия момент” Украйна може да сключи мир с Русия чрез преговори.

“Всяка война завършва с дипломация. Остава да видим при какви условия ще подходим към този момент. В лицето на победител? Или на губещ? Това е важното. Искаме да седнем на масата за преговори в позицията на победителя и това се решава на бойното поле.”