Световният добив на петрол пред риск

Възможен е дефицит от 500 000 барела на ден през второто тримесечие

Новини
17:03 - 15 Март 2019
2939
Световният добив на петрол пред риск

Световните доставки на петрол могат да бъдат изложени на риск от „срив в производството” на суров петрол в затъналата в проблеми Венецуела, предупреди в петък Международната агенция по енергетика (МАЕ). Латиноамериканската държава от години е засегната от дълбока политическа и икономическа криза, а в последно време големи райони от територията на държавата са без ток заради проблеми с електропреносната мрежа.

"Сериозното прекъсване на индустриалните операции във Венецуела и продължаващо драстично намаляване на венецуелския петролен износ може да се окажат сериозно предизвикателство за пазара на черното злато", пише още в редовния месечен доклад на МАЕ. Възможно е през второто тримесечие на 2019 г. да се стигне до дефицит от около 500 хиляди барела на ден, в случай че търсенето на петрол остане стабилно, производството на САЩ продължи да расте и без да се вземат предвид плановете на Саудитска Арабия да намали допълнително своя петролен износ през април.

МАЕ отбелязва още, че Русия се е възползвала от спада на износа на венецуелски петрол за САЩ, за да увеличи своите доставки със 150 хил. барела дневно. Запазва се досегашната прогноза за увеличаване на търсенето на суров петрол през 2019 година с 1,4%, или с 1,4 млн. барела на ден.