Световният шампион Франция триумфира и в Лигата на нациите

Спорт
23:45 - 10 Октомври 2021
3016
Световният шампион Франция триумфира и в Лигата на нациите

Франция обърна Испания и триумфира във второто издание на Лигата на нациите. Петлите се наложиха с 2:1. След равностойно първо полувреме и трите попадения паднаха след почивката. Ла Фурия поведе с попадението на Микел Оярсабал, но секунди по-късно Карим Бензема възстанови равенството с много класно изпълнение. Десет минути преди изтичането на редовното време Килиан Мбапе вкара победния гол.

Испания показа, че е сериозен отбор и трудно се огъва дори срещу световния шампион, но индивидуалната класа определено си каза думата.

Световните шампиони започнаха мача с преса дълбоко в половината на своя съперник. Испанците не изневериха на стила си на игра и изнасяха топката с къси подавания. В 6-ата минута обаче „Ла Фурия“ сбърка, а Карим Бензема беше изведен сам срещу Унай Симон. Нападателят на Реал Мадрид успя да преодолее вратаря, но ъгълът пред него беше твърде малък за завършващ удар. Той опита да намери Килиан Мбапе, но Сесар Аспиликуета изчисти в ъглов удар. Останаха съмнения за засада, но в крайна сметка страничният съдия не вдигна своя флаг дори след края на нападението.

В 12-ата минута символичните домакини показаха, че могат да застрашат вратата на Юго Лорис. Феран Торес преодоля няколко противникови играчи и с хитър в пас подаде към Пабло Сарабия в наказателното поле. Нападателят опита да завърши с удар по земя, но не успя да затрудни Лорис, който улови с лекота.

В следващите минути зачестиха грубите влизания и играта беше накъсана, а сериозни голови положения пред двете врати липсваха. Половин час след началото Испания имаше претенции за дузпа, след като топката се удари в ръката на Жул Кунде при центриране отляво. Антъни Тейлър подмина ситуацията, докато проверката на ВАР не доведе до нищо.

В 37-ата минута Маркос Алонсо опита да изненада Юго Лорис с удар от далечна дистанция. Защитникът на Челси шутира директно от пряк свободен удар, но не успя да намери очертанията на вратата.

Пет минути преди почивката Рафаел Варан получи мускулно разтежение и Дидие Дешан беше принуден да прави смяна. На терена се появи Дайо Упамекано. До почивката сериозни голови положения липсваха.

В началото на втората част темпото на игра не беше високо и не се виждаше начин, по който някой от двата отбора да стигне до гол. Испания имаше една добра възможност след грешка на Жул Кунде. Сарабия проби отляво и опита да намери свой съотборник, но подаването му успоредно на голлинията не беше точно.

След изтичането на първия час игра дойдоха шеметни минути. В 64-тата минута Тео Ернандес беше изведен в наказателното поле. Той завърши нападението с мощен удар, който разтресе напречната греда, а топката тупна на метър пред голлинията. Определено Унай Симон нямаше никакъв шанс в ситуацията, но късметът покри Испания.

В ответната атака „Ла Фурия“ поведе с 1:0. Серхио Бускетс изведе Микел Оярсабал, който с плътен удар по земя матира Юго Лорис.

Радостта на испанците продължи около две минути. Веднага, след като играта беше подновена от центъра, „петлите“ възстановиха равенството. Карим Бензема получи на границата на наказателното поле и с техничен удар завъртя топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата.

Франция се събуди и атаките към вратата на Унай Симон продължиха. В 68-ата минута опасен удар на Мбапе премина покрай вратата. Секунди по-късно Пол Погба засече центриране от ъглов удар, но право в ръцете на Симон. Минута след това Мбапе получи в наказателното поле и стреля по земя, но испанския страж отново се намеси и улови.

В 73-тата минута Родри опита шут от дистанция, но след рикошет в крака на бранител топката прелетя високо над вратата на Лорис.

Десет минути преди изтичането на редовното време световните шампиони стигнаха до пълния обрат в резултата. Тео Ернандес проби отляво и с чудесен пас в коридор изведе Мбапе. Звездата на ПСЖ залъга Симон и прокара топката под плонжа му за 2:1. Останаха леки съмнения за засада, но проверката от ВАР не откри нищо нередно.

В 88-ата минута Бускетс копна топката към Маркос Алонсо, който обаче беше затворен и не успя да нанесе хубав завършващ удар. Секунди по-късно Оярсабал стреля от воле, но Юго Лорис реагира блестящо и изби встрани.

В ответната контраатака Мбапе овладя в наказателното поле и стреля по земя, но право в ръцете на Унай Симон.

Испания - Франция 1:2

Състави:

Испания (4-3-3): 23. Унай Симон – 2. Сесар Аспиликуета, 19. Аймерик Лапорт, 12. Ерик Гарсия, 17. Маркос Алонсо – 9. Гави (Коке 75'), 5. Серхио Бускетс – К, 16. Родри (Пабло Форналс 85') – 11. Феран Торес (Микел Мерино 85'), 22. Пабло Сарабия (Йереми Пино 61'), 21. Микел Оярсабал

Селекционер: Луис Енрике

Франция (3-4-3): 1. Юго Лорис – К – 5. Жул Кунде, 4. Рафаел Варан (Дайо Упамекано 43'), 3. Преснел Кимпембе – 2. Бенжамен Павар (Леон Дюбоа 80'), 6. Пол Погба, 8. Орелиан Чуамени, 22. Тео Ернандес – 19. Карим Бензема, 7. Антоан Гризман (Жордан Верету 90'+2'), 10. Килиан Мбапе

Селекционер: Дидие Дешан