Свидетел на взривовете в Елин Пелин: Имаше бездействие и липса на организация

Кирил Тодоров има имот в Гара Елин Пелин

Актуални новини
09:30 - 29 Юли 2024
2787
Свидетел на взривовете в Елин Пелин: Имаше бездействие и липса на организация

Млад мъж с имот в близост до взривените складове в Елин Пелин попада на мястото на инцидента минути след първите експлозии. Той разказа пред bTV за оказването на първа помощ на ранените, способността да запазиш хладнокръвие в ситуация на огромен шок и работата на първите екипи на терен.

"Искам първо да изразя искрените си съболезнования към близките на починалите. Аз бях в София, мой приятел, който живее до Гара Елин Пелин ми се обади, видимо притеснен и заекващ, че има някакъв пожар там. Той ми звънна към 18:17 ч., а аз в 18:40 ч. вече бях на имота, а пожарът и фойерверките се виждаха от магистралата", каза Кирил Тодоров.

Той има къща, която е първата по линията между Гара Елин Пелин и Елин Пелин.

"Имаше задръстване на моста, по който се преминава, не съм сигурен от адреналина дали имаше полиция - сигурно е имало. С много мои съседи стояхме и наблюдавахме пряко не на пътя, където са другите хора, а вътре в полето, точно перпендикулярно на пътя", казва още той.

Отначало Кирил Тодоров не се притеснява силно от взривовете, докато не чува последвалите избухвания.

"Складовете и Гара Елин Пелин не се делят от абсолютно нищо. Те са едно поле, което, ако тръгне да гори, съвсем спокойно може да стигне до селото. Аз тръгвам с автомобил успоредно на главния път, карам през полето - пътят абсолютно с лек автомобил може да се мине. По пътя обаче нямаше никой - нямаше полиция, нямаше линейки, това предполагам беше около 19:00 ч.", казва още той.

"Аз виждам пожара в полето, докато карам, и решавам да продължа напред и се надявам, че някъде там ще има пожарни. Имаше сериозен дим. След това завих от пътя и видях два черни обекта - предполагах какво са. Срещу мен имаше група пожарникари с маски - без автомобили, но пеша, минимум 4 души бяха. Двата черни обекта лежаха на земята, пожарникарите отидоха до тях - оказа се, че това са мъж и жена. Доцентът се изправи - той беше подвижен, аз размених няколко приказки с пожарникарите, докато стоя в колата и се разбрахме да ги кача в колата и да ги пренеса до някъде. Доцентът се качи в колата, а дамата я изнесоха на носилка", спомня си още Кирил Тодоров.

Той споделя още, че в колата не е говорил с доцента, като по този начин се опитал да съхрани и себе си, и него.

"Продължих към главния път - там имаше минимум 2 линейки с 2 пожарни. Дамата от линейката ме пита дали има още ранени - аз й казах, че имаше още една жена и я информирах, че доцентът е единственият човек, който може да даде информация - има ли още хора, или няма", казва той.

"Връщам се към моята къща след това, за да организирам нещо, след като няма никаква организация - няма военни, няма пожарна, никой няма там. Аз веднага звъннах на приятели да дойдат с пожарогасители, с лопати, ако стигне огъня до нас и можем да го спрем - да го спрем, ако не - изгаряме. Казах на пожарните, че аз съм минал с кола оттам - сигурно е опасно, но може да се мине, а може и да се заобиколи и да стигнат докъдето те преценят. Могат да спрат пожара - ясно, че не могат да влязат с кола вътре, но могат да спрат пожара да не стига до къщите", каза още той.

"Защо аз мога да стигна до тези складове ми е питането? Няма ли някакъв протокол за това да бъде ограничен достъпът до складовете, за да не стигат хората до тях - след като има съвсем нормален път, до който можеше да бъде спряно? Можеше да се действа според мен по-бързо", допълва Кирил Тодоров.

"Пак да кажа, че казах на пожарните, че могат да влязат, и то на безопасно разстояние, защото аз самият съм стигнал по този път. Очевидно е, че складовете не са достатъчно далече. След като складовата база на хранителната верига се е запалила, а тя е по-далече от Гара Елин Пелин. Гара Елин Пелин е спасена само заради вятъра", казва още той.

Кирил споделя, че не е търсен нито от полицията, нито от прокуратурата.

"За мен имаше бездействие. Липса на организация, може би, липса на координация", убеден е Тодоров.

По-рано днес от прокуратурата заявиха, че вероятно охранител на складовете е помогнал в ситуацията с взривовете.

"Вероятно аз съм охранителят, да. Окей е аз да съм охранителят, но къде е този орханител - защо не е в медиите, защо не е разпитван, къде е този охранител? Може би те си мислят, че едно от телата е на охранителя, а може би си мислят, че наистина аз съм него, нямам представа", казва още той.