Свищовлии направиха кът на Кирил Маричков пред читалището, проектирано от дядо му

На мястото, почитателите на големия музикант поднасят цветя

Новини
17:54 - 14 Октомври 2024
6905
Свищовлии направиха кът на Кирил Маричков пред читалището, проектирано от дядо му

Специален кът за почит към големия български певец, музикант и композитор Кирил Маричков направиха пред сградата на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856“ в Свищов.

Територията в памет на големия музикант е създаден по инициатива на граждани и е направен със съгласуване на Община Свищов, съобщиха от Общината.

Мястото е предназначено за поднасяне на цветя в памет на Кирил Маричков и всеки, който има желание, но няма възможност да пътува до София за поклонението му на 15 октомври, може да поднесе цветя пред сградата на читалището. 

Избраното местоположение не е случайно, защото сградата на свищовското читалище е единствената в града, проектирана от дядото на Кирил Маричков - арх. Киро Маричков. 

Това съобщи секретарят на читалището Геновева Танчовска. "Ние се гордеем с красотата на това архитектурно творение", допълни тя.

На 15 октомври, освен с цветя, Свищов ще изпрати Кирил Маричков към небесната му сцена с негови записи, които ще звучат в Централната градска градина, която се намира до свищовското читалище, посочи още Геновева Танчовска.

Кирил Маричков си отиде при злощастен инцидент на сцената на село Селановци преди концерт, дни преди да навърши 80 години.