Свръхпроизводството срина цената на зелето
Свръхпроизводството на зеле тази година срина изкупната цена до 0,30 лева за килограм, което е с около 0,15 лева под себестойността му. В същото време в търговските вериги същият зеленчук достига цени до 1,29 лева. За това алармира производителят Иван Кабуров от село Мало Конаре, Пазарджишко, който е и заместник-председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).
По думите му, миналата година ситуацията е била коренно различна – заради сушата добивите са били ниски, а цената от стопанството е достигала 0,80 лева за килограм.
"Миналата година този зеленчук се продаваше за 0,80 лева от стопанството и хората ми се караха, че не съм отгледал по-голяма реколта", припомня си Кабуров в коментар, цитиран от "Синор.bg". Високата цена тогава е мотивирала много производители да засадят зеле тази година, което е довело до днешното свръхпредлагане.
Въпреки че зелето се изкупува на едро в диапазона от 0,25 лв. (за преработка) до 0,40 лв. за килограм, Кабуров обръща внимание на огромната разлика в търговските обекти.
"Нека хората да знаят, че печалбата не отива при производителите" – категоричен е той.
Той отново повдигна въпроса за липсата на регулация на пазара и призова за приемането на Закона за агрохранителната верига, който трябва да проследи и контролира надценките.
"Ние продължаваме да чакаме Закона за агрохранителната верига. Не знам защо законопроектът не се предвижва напред, но ние, производителите, си го искаме", заяви Кабуров. Той смята, че Министерството на земеделието трябва да предложи и квоти за производство за следващата година, за да се избегнат масови фалити.
Иван Кабуров обяви, че той и семейството му няма да отглеждат зеленчуци в отопляемите си оранжерии тази зима. Като основни причини той изтъква високите цени на пелетите от слънчогледова люспа, липсата на държавна енергийна помощ и нелоялната конкуренция от внос.
"Третата причина е в лесния достъп до българския пазар на турски и албански краставици и домати. Бедата за потребителите е, че те се третират със забранени в Европейския съюз продукти за растителна защита" – алармира производителят.
Той допълни, че лабораторният контрол от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е недостатъчен. Вместо през зимата, семейство Кабурови планира да заложи оранжерийни зеленчуци едва на 1 март, за да намали разходите за отопление.
