СЯНКАТА НА НДСВ: Как юпитата на Царя налапаха милиони

Едно време
16:00 - 07 Август 2021
12246
СЯНКАТА НА НДСВ: Как юпитата на Царя налапаха милиони

Според мнозина политически анализатори зад новата най-голяма партия у нас - "Има такъв народ" упорито наднича сянката на НСДВ. Разпадналото се царско движение остави трайна следа в новата ни история, а най-видните му представители днес са извън политиката, но добре напълниха джобовете, припомня в. "Труд".

Тесните връзки на Симеон Сакскобургготски с Атанас Тилев - агент „Румянцев”, оказват влияние на ключови лица от правителството на НДСВ. Фирма „Експат” на бившия министър на икономика Николай Василев влиза в капитала на „Еврохолд” - дружеството, купило ЧЕЗ. Зад него стои Тилев, който е вложил там почти 35 млн. лв.
Веднага след като НДСВ взе властта през 2001 г., Василев стана вицепремиер и министър на икономиката. В средата на мандата, през 2003 г., обаче замени Пламен Петров като министър на транспорта и съобщенията.

През следващия управленски мандат на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС той бе министър на държавната администрация и административната реформа. Василев е роден през 1969 г. във Варна. Завършил е местната английска гимназия. Владее писмено и говоримо руски, унгарски и английски. Също така има основни познания по немски, френски и японски. Има бакалавърска степен по икономика и мениджмънт от Университета за икономически науки в Будапеща, бакалавърска степен по бизнес администрация и втора специалност „Финанси и икономика” в университета на щата Ню Йорк, гр. Осуиго, САЩ. В университета Кейо в Токио през 1996 - 1997 г. е специализирал данъчна политика и финанси. През 2010 г. - около година, след като напуска властта, Министерството на финансите обяви, че управляваната от Василев Оперативна програма „Административен капацитет” е източена безобразно, а близки до юпито фирми са участвали в опорочаването на програмата.

От 183 приключени проекта за обучение, преквалификация, изработка на сайтове и т. н., финансирани с европейски пари, 35 са били с груби нарушения, е установила проверка на изпълнението на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), извършена от звеното за одит на европейски средства към финансовото министерство. В правителството на Станишев управлението на ОПАК бе възложено именно на министъра на администрацията и административната реформа Николай Василев.

Второто изявено царско юпи - Милен Велчев започва политическата си кариера през първата половина на 2001-а - преди парламентарните избори и по времето, когато Симеон стяга екипа си, който трябва да спечели вота на 17 юни и да поеме управлението на страната от кабинета „Костов”. Банковият труженик от Лондонското сити Милен Велчев е бил препоръчан на царя от двама души, които се ползват с доверието му. Единият е собственият му син княз Кирил, също финансист от Ситито, а другият - скандално известният „бизнесмен” от зорите на родната демокрация Спас Русев. Връзката муежду Велчев и Русев лъсна при сделката с „Виваком”. През 2015 г. търгът на стойност 330 млн. евро за българския телеком беше спечелен от Русев, британското подразделение на ВТБ - VTB Capital и Delta Capital International, която е собственост на Милен Велчев и брат му Георги.

Сделката е атакувана в съда от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който е собственик на дял в люксембургска холдингова компания, която притежава части от „Виваком” преди придобиването от новите акционери. Той претендира, че търгът от 2015 г. е бил фиктивен, а цената на компанията - изкуствено занижена. Най-големият скандал обаче около името на Милен Велчев е свързан със замяната на част от българския външен дълг. Сделката по трансформация на дълга от долари в евро беше осъществена по времето на НДСВ от тогавашния министър на финансите Милен Велчев. Икономисти са категорични, че ако това не се беше случило, България щеше да изплати дълга си по-евтино. Имаше подозрения за огромни комисионни за посредниците. Финансовите загуби за държавата бяха в размер на около 1 млрд. лв. Милен Велчев не иска да се връща в политиката и смята да се занимава само с бизнес. „Чувствам се като човек, който е излязъл от спарено помещение и диша чист планински въздух”, каза Велчев.

За разликата от колегата му - юпи Николай Василев, който беше предложен от Слави Трифонов за премиер, но след бурната негативна реакция от всички политически сили, кандидатурата му беше оттеглена след три дни.

Министерството на държавната администрация е организирало курсове, водени от сциентолози, докато Николай Василев го е ръководил. Сектата е известна по света с това, че се опитва да се докопа до хора с власт в държавата, на които да дърпа конците. През 2008 г. воденото от Николай Василев Министерство на държавната администрация в правителството на Сергей Станишев организира курсове за повишаване на квалификацията на служителите, които се провеждат в края на август и началото на септември.

Представители на една от най-опасните секти в света, която не е регистрирана у нас, обучават 15 души от министерството, като се посещават и от служители на други държавни ведомства. Някои от тях за пътували и до Белгия, откъдето е сциентологът, който ги обучава. Това е Марк де Турк, управляващ на фирма „Идеас”, която организира обучение по мениджмънт, пиар и справяне с кризисни ситуации. Той е основен двигател на дейността на организацията „Сциентология” в България, сочи изследване на богословката д-р Десислава Панайотова - Пулиева.

Основната цел на сектата е инфилтрирането по възможност във всички водещи йерархични и управленски структури на държавата чрез привличане на водещи личности към сциентологичните идеи, е категорична тя. Така сциентолозите се стремят към увеличаване на икономическото си и политическо влияние, което пряко засяга националната сигурност на България и духовното здраве на нацията ни, е категорична Пулиева. След като скандалът с министерските курсове гръмна в публичното пространство, Николай Василев се оправда, че дори не е чувал думата сциентология и не знае що за секта е това. Има само два варианта - или министър Василев е прекалено наивен човек и е бил подведен от сциентолозите, или той е свързан по някакъв начин с тази секта.