СЗО: Недостиг от 1 млрд. спринцовки ще забави ваксинациите

Нуждите от спринцовки да се планират предварително, за да се избегне "покупателната паника"

Свят
17:29 - 09 Ноември 2021
2269
СЗО: Недостиг от 1 млрд. спринцовки ще забави ваксинациите

Световната здравна организация (СЗО) смята, че рискът от недостиг на повече от един милиард специални спринцовки, използвани за ваксинации през 2022 г., е реален. Лиза Хедман, старши съветник в отдел "Достъп до лекарства и здравни продукти" на СЗО, заяви на брифинг в Женева днес, че подобен недостиг би създал "сериозни проблеми", по-специално би забавил рутинното ваксиниране в световен мащаб.

"Имаме сериозни опасения, че може да се стигне до недостиг на спринцовки за имунизация, което от своя страна ще доведе до сериозни проблеми, като забавяне на имунизацията, както и до някои проблеми с безопасността", каза тя.

Хедман обясни, че промишлеността е в състояние да произведе около 6 милиарда спринцовки за имунизации всяка година в световен мащаб. "Съвсем ясно е, че през 2022 г. може да има недостиг на повече от един милиард спринцовки, ако се запази обичайната практика", предупреди старшият съветник.

Хедман припомни, че през 2021 г. са били поставени над 6,8 милиарда ваксини срещу COVID-19. Това е почти два пъти повече от броя на рутинните ваксинации за други заболявания и съответно изисква много повече спринцовки.

Според Хедман "една от сериозните последици" от недостига на спринцовки за ваксиниране може да бъде "забавяне на рутинната имунизация и други здравни услуги". В същото време липсата на необходимите ваксинации в детска възраст ще се отрази на здравето на децата "за години напред". Освен това недостигът може да доведе до повторно използване на спринцовки, което е "много опасна практика", каза старшият съветник.

Ето защо Хедман препоръча нуждите от спринцовки да се планират предварително, за да се избегне "покупателната паника" и ситуация като тази, която се получи в първите дни на пандемията от коронавирус, когато на някои места липсваха лични предпазни медицински средства.