СЗО обвини Найджъл Фараж в разпространяване на дезинформация

Актуални новини
11:38 - 16 Май 2024
1446
СЗО обвини Найджъл Фараж в разпространяване на дезинформация

Световната здравна организация обвини Найджъл Фараж в разпространяване на дезинформация. Това се случи след като той започна кампания за блокиране на международен договор, предназначен да подобри готовността за пандемии в световен мащаб, съобщи „Гардиън“.

Държавите-членки на СЗО преговарят за сключване на споразумение за укрепване на сътрудничеството срещу нови патогени. Ако бъде приет, правнообвързващият договор ще задължи държавите да си помагат в случай на пандемия, да увеличат научните изследвания и обмена на данни и да насърчават справедливия достъп до ваксини.

Но популистки настроени личности, сред които Фараж и редица депутати от торите, лобират пред правителството на Обединеното кралство да блокира споразумението. Законодателите твърдят, че то ще даде на СЗО правомощия да налага забрани на държавите, да диктува политиката за носене на маски и да контролира запасите от ваксини.

Фараж е начело на кампанийната група „Действие за световно здраве“, която беше регистрирана в Търговския регистър миналата седмица.

На уебсайта на AWH са изброени поддръжници, сред които депутатите от торите Хенри Смит, Филип Дейвис и Дейвид Джоунс, както и други членове на парламента. Данните от Търговския регистър показват, че тя има трима директори, сред които е адвокатът Пол Даймънд, чиято работа включва дела от името на социално консервативни християни и дела, в които се оспорва употребата на ваксини.

На посетителите на сайта на AWH се предлага да намерят и да лобират пред своя депутат, като използват шаблонни имейли с „предложен текст“, в които се твърди, че договорът на СЗО ще „отнеме“ правомощията на Обединеното кралство за вземане на решения.

Силата на това, което някои от десницата смятат за потенциален нов „проблем“, беше подчертана в изказванията на депутати от торите като Филип Холобоун, който описа СЗО като организация под влиянието на „световния елит“ и призова Обединеното кралство да не подкрепя договора.

Британският здравен министър Андрю Стивънсън призова депутатите в парламента да отхвърлят митовете, разпространявани за договора, който Обединеното кралство обмисля дали да подкрепи или не. „Мандатите за блокиране не са част от споразумението, а твърдението на Фараж, че договорът ще изисква от страните да раздават 20% от ваксините си, просто не е вярно“, каза Стивънсън.

Коментарите му бяха подкрепени директно от СЗО. В отговор на твърденията на AWH говорител на организацията заяви, че проектът на договора потвърждава „принципа на суверенитет“ на държавите членки.

Фараж, който отрича кампанията да разпространява дезинформация, твърди, че правителството на Обединеното кралство „бяга уплашено“ и че депутатите от Консервативната партия „внезапно са се разкрещяли“ за договора.

„Управляващата партия много се страхува от мен и от всичко, което би изглеждало като отказ от суверенитет след Брекзит. Опитвам се да привлека вниманието на обществеността към нещо, което не се обсъжда - това съм правил през цялата си кариера - и мисля, че вече получаваме подкрепа", каза той.

Европейските посланици, които се срещнаха в централата на СЗО в Женева на 15 май, изразиха загриженост относно дезинформацията, в чието разпространение е обвинена AWH.

Един от водещите пратеници на СЗО, който беше лицето на организацията в Обединеното кралство по време на пандемията, заяви, че се опасява, че здравните работници и политиците трябва да работят във все по-трудна среда.

„В качеството си на обществени здравни специалисти ние сме идентифицирани с определено поведение и правим неща, които в действителност не правим. Това означава, че се опасявам, че хората, които работят в областта на общественото здраве, са се превърнали в почти презряна общност от определени групи и различни организации", каза Дейвид Набаро, съдиректор и председател на катедрата по глобално здраве в Института за иновации в глобалното здраве към Имперския колеж в Лондон.

„Това, което се опитваме да направим, е да помогнем на хората да избегнат смъртта и да избегнат мизерията. Никой от нас не се опитва да предприеме каквито и да било политически действия, в които ни обвиняват, и въпреки това изглежда, че сме станали сериозно недолюбвани“, добави Набаро, цитиран от БГНЕС