СЗО плаши с още 500 хил. загинали в Европа от COVID до февруари

Процентът на хоспитализация е по-висок в страни с по-ниски нива на ваксинация

ЕС
14:46 - 04 Ноември 2021
1611
СЗО плаши с още 500 хил. загинали в Европа от COVID до февруари

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за състоянието на пандемията COVID-19 в Европа в четвъртък и подчерта, че континентът може да има "още половин милион смъртни случая" от болестта до февруари, съобщава АФП. 

"Европа се завръща в епицентъра на пандемията, където бяхме преди една година", заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге и добави, че "текущият темп на предаване в 53-те страни от Европейския регион предизвиква сериозна загриженост".

"Трябва да променим тактиката си, от реагиране на приливите на COVID-19, към предотвратяване на тяхното възникване на първо място", настоя Клуге, призовавайки повече хора да се ваксинират.

Със 78 милиона случая в европейския регион на СЗО - който обхваща 53 страни и територии и включва няколко нации в Централна Азия - кумулативният брой на жертвите сега надвишава този в Югоизточна Азия, Източното Средиземноморие, Западния Тихи океан и Африка, взети заедно.

Увеличенията се наблюдават "във всички възрастови групи", каза той. Клуге критикува "недостатъчната ваксинация" и "отслабването на обществените здравни и социални мерки" за нарастващия брой случаи.

Процентът на хоспитализация е по-висок в страни с по-ниски нива на ваксинация, каза той.

Мерки като тестване, проследяване, физическо дистанциране и използване на маски за лице все още са част от "арсенала" в борбата с вируса.

Броят на новите случаи на ден нараства в продължение на близо шест последователни седмици в Европа, а броят на новите смъртни случаи на ден нараства малко над седем последователни седмици, с около 250 000 случая и 3600 смъртни случая на ден.

През последните седем дни Русия е лидер с 8 162 смъртни случая, следвана от Украйна с 3 819 смъртни случая и Румъния с 3 100 смъртни случая, според данните.