СЗО предупреди: Европа в никакъв случай да не отслабва мерките

Новини
01:44 - 09 Април 2020
5810
СЗО предупреди: Европа в никакъв случай да не отслабва мерките

Европейският клон на Световната здравна организация заяви късно в сряда вечерта, че въпреки "положителните признаци", които се наблюдават в някои държави в региона, е твърде рано да бъдат намалявани мерките за овладяване на разпространението на новия коронавирус. Предупреждението съвпада с очерталата се тенденция на затихване на епидемията в Италия и стабилизирането ѝ в Испания. Същевременно продължават предимно тревожните новини от Франция и Великобритания.

На този фон редица по-малки страни заявяват, че се подготвят или обмислят разхлабване на ограничителните мерки. Подобни мнения се чуват все по-ясно и в България, въпреки че премиера Борисов и Националният оперативен щаб са твърдо против.

Повече от 60 000 души са починали от новия коронавирус в Европа, предаде Франс пресв сряда вечер, като цитира компилирани от нея данни от официални източници. На континента се пада дял от над 70 процента от смъртните случаи по света от причиняваното от вируса заболяване Covid-19. Към 19,45часа в сряда в Европа са починали 60 329 души при общо 762 625 заразени. Това я прави най-тежко засегнатия от пандемията континент.

"Изобщо не е моментът за отслабване на мерките. Време е да удвоим и да утроим за пореден път нашите колективни усилия за отстраняване на вируса с подкрепата на цялото общество", заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге на пресконференция, излъчена онлайн от Копенхаген. Клуге определи ситуацията в Европа като все още "много тревожна". Той призова правителствата да обмислят "много внимателно", преди да отслабят мерките за контрол на заразата.

"Драматично увеличение на случаите от другата страна на Атлантика повлиява на възприемането на оставащата много тревожна картина в Европа", посочи д-р Клуге и добави, че все още остава дълга отсечка от маратона.

СЗО призова всички държави да положат по-големи усилия в три области: защитата на медицинския персонал, предпазване на здрави хора от съмнителни и вероятни случаи и общуване с населението. Световната организация насърчава правителствата и властите да поддържат структурите за контрол и да комуникират постоянно, така че всички да се съобразяват с настоящите и възможни бъдещи мерки".

Д-р Клуге изтъкна, че някои от най-засегнатите държави като Испания и Италия, "започват да наблюдават макар и плахи признаци за намаляване на темповете на увеличение на новите случаи". Въпреки това, "седем от десет от най-засегнатите държави в света са в Европа", подчерта регионалният директор на СЗО. Би било опасно да си мислим, че сме стигнали до края, предупреди д-р Клуге.

В началото на седмицата Австрия, Норвегия и Дания обявиха за постепенно намаляване на ограниченията от средата на април. След завръщане от Испания д-р Брус Ейлуърд, висш съветник на генералния директор на СЗО, каза на пресконференцията, че е твърде рано да се говори за оптимизъм, но разпространението на заразата в тази страна "определено намалява".

Европейската комисия реши днес да отложи за близкото бъдеще приемането и представянето на препоръки за излизане от карантината, наложена в ЕС. Комисията отчита, че различните държави от Общността са в различен етап от борбата с разпространението на заболяването.