СЗО предупреждава за биологична заплаха в Судан

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси намали някои от дейностите си

Свят
16:03 - 25 Април 2023
1332
СЗО предупреждава за биологична заплаха в Судан

Съществува "висок риск от биологична заплаха" в суданската столица Хартум. За това предупреждава Световната здравна организация, цитирана от "Ройтерс".

Причината е, че една от воюващите страни е окупирала лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера и други опасни материали.

Чрез видеовръзка от Судан Нима Саид Абид от СЗО обясни, че служителите не са успели да получат достъп до Националната лаборатория за обществено здраве, за да гарантират сигурността на материалите.

"Това е основното безпокойство - липсата на достъп за лабораторните техници, за да отидат в лабораторията и да държат на сигурно наличните биологични материали и вещества", посочи той, но отказа да уточни коя от воюващите страни е превзела сградата.

Боевете избухнаха между суданските въоръжени сили и паравоенните формирования на Силите за бърза подкрепа на 15 април и до момента са причинили смъртта на най-малко 459 души, а 4072 души са пострадали, според последните данни на СЗО.

Сблъсъците блокираха болници и други основни услуги и принудиха мнозина да останат по домовете си с намаляващи запаси от храна и вода.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси намали някои от дейностите си в части от Судан поради интензивните боеве.

Най-малко петима хуманитарни работници бяха убити след избухването на конфликта, като двете агенции на ООН, които загубиха персонал - Международната организация по миграция и Световната програма по прехрана, преустановиха дейността си.

"В райони, където интензивните боеве възпрепятстваха хуманитарните ни операции, бяхме принудени да намалим дейността си. Но ние сме поели ангажимент да продължим да правим доставки за народа на Судан", заяви Йенс Лаерке, говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Регионалният директор на Международния комитет на Червения кръст за Африка Патрик Юсеф призова другите страни да продължат натиска върху Судан за намиране на "дълготрайно решение" на конфликта, дори след като чуждите граждани са били евакуирани.