СЗО припомня: Алкохолът не предпазва от COVID-19

Спиртните напитки компрометират имунната система и увеличават риска от неблагоприятни последици за здравето

Здраве
11:13 - 16 Април 2020
3154
СЗО припомня: Алкохолът не предпазва от COVID-19

Известно е, че алкохолът като цяло е вреден за здравето и е общоприето, че увеличава риска от нараняване и насилие, включително насилие при интимни партньори, както може да причини отравяне с алкохол. В периоди на извънредни мерки по време на пандемията COVID-19, консумацията на алкохол може да доведе до по-голяма уязвимост за здравето, рискове за поведението, психичното здраве и насилието.

СЗО / Европа напомня на хората, че употребата на алкохол не ги защитава от COVID-19, и насърчава правителствата да прилагат мерки, които ограничават консумацията на алкохол, пише БГНЕС.

Страхът и дезинформацията породиха опасен мит, че консумацията на алкохол може да убие вируса. Това не е така. Консумацията на който и да е алкохол представлява риск за здравето, но консумацията на високоградусов етилов алкохол (етанол), особено ако той е бил фалшифициран с метанол, може да доведе до тежки последици за здравето, включително смърт.

Консумацията на алкохол е свързана с редица заразни и неинфекциозни заболявания и психични разстройства, които могат да направят човек по-уязвим към коронавируса. По-специално, алкохолът компрометира имунната система на организма и увеличава риска от неблагоприятни последици за здравето. Следователно хората трябва да сведат до минимум консумацията на алкохол по всяко време и особено по време на пандемията от коронавирус.

Алкохолът е психоактивно вещество, което е свързано с психични разстройства; хората в риск или със зависимост, са особено уязвими, особено когато са в самоизолация. Медицинските служби и лекари трябва да бъдат нащрек и готови да помогнат на всеки нуждаещ се човек.

Алкохолът е отговорен за 3 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб, една трета от които се регистрират в европейския регион на СЗО. Това е не само регионът с най-висока консумация на алкохол сред населението, но е и регионът с най-голямо разпространение на нарушения след употребата на алкохол сред населението и най-висок дял на смъртните случаи, причинени след злоупотреба с алкохол.

„Алкохолът се консумира в прекомерни количества в Европейския регион и оставя твърде много жертви. По време на пандемията COVID-19 наистина трябва да се запитаме какви рискове поемаме, когато оставим хората в заключени домове с вещество, което е вредно както по отношение на здравето им, така и вреди на поведението им спрямо други хора, включително насилието“, казва Карина Ферейра-Борхес, ръководител на програма за алкохол и незаконни наркотици, СЗО / Европа.

Съществуващите правила и разпоредби за защита на здравето и намаляване на вредите, причинени от алкохола, като например ограничаване на достъпа, трябва да бъдат поддържани и дори засилени по време на пандемията и извънредни ситуации; докато всяко облекчаване на мерките или тяхното прилагане трябва да се избягва.

Това трябва да бъде допълнено с комуникация с обществеността относно рисковете от консумацията на алкохол и поддържане и укрепване на службите за подкрепа на зависимите от алкохол или наркотици.