СЗО: Ръстът на заболяванията в Китай е по-нисък от преди пандемията

Свят
13:09 - 27 Ноември 2023
1795
СЗО: Ръстът на заболяванията в Китай е по-нисък от преди пандемията

Скокът на респираторните заболявания, през който в момента преминава Китай, не е толкова висок, колкото преди пандемията от COVID-19. Това заяви представител на Световната здравна организация, като повтори, че не са открити нови или необичайни патогени в скорошни случаи.

Според Мария Ван Керхов, изпълняващ длъжността директор на отдела за подготовка и превенция на епидемии и пандемии на СЗО, увеличението изглежда се дължи на нарастването на броя на децата, заразени с патогени. Причината за това нарастване е, че до скоро ограниченията по време на пандемията ги е държала далече от патогените.

"Попитахме за сравнения от преди пандемията", обясни тя по време на интервю в петък и добави, че сегашният пик не е толкова висок, колкото видяното там през 2018-2019 г. "Това не е индикация за нов патоген. Това се очаква. Това е, с което повечето страни се справяха преди година или две", добави тя.

Говорителят на Националната здравна комисия на Китай Ми Фенг заяви в неделя, че скокът на острите респираторни заболявания е свързан с едновременната циркулация на няколко вида патогени, най-вече грип.

Скокът се превърна в глобален проблем миналата седмица, когато Световната здравна организация поиска от Китай повече информация, цитирайки доклад за клъстери от недиагностицирана пневмония при деца от Програмата за мониторинг на възникващи заболявания.

Китай и СЗО са изправени пред въпроси относно прозрачността на докладването в началото на пандемията, която се появи в централния китайски град Ухан в края на 2019 г. СЗО заяви в петък, че не са открити нови или необичайни патогени в последните заболявания.