Тачи очаква споразумение със Сърбия

Президентът на Косово се надява Еманюел Макрон да помогне в диалога с Александър Вучич

Свят
12:10 - 13 Ноември 2019
1663
Тачи очаква споразумение със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че целта на инициативата на Еманюел Макрон да бъде домакин на среща между Александър Вучич и него е да потвърди необходимостта от подновяване на диалога между Косово и Сърбия и възможността за постигане на окончателно споразумение между страните, коментира той пред "Радио Свободна Европа" от Франция, цитиран от РТК.

"Вярвам, че президентът Макрон, заедно с други световни сили, САЩ и други европейски участници, включително НАТО, могат да улеснят подобни процеси в бъдеще", обяснява Тачи.

Той отбелязва, че е важно диалогът да продължи и че това е нещо, за което всички страни са съгласни. "В същото време диалогът ще продължи безусловно от всяка страна."

"Мирът и стабилността трябва да бъдат постигнати безусловно, не като се оплакваме и говорим за миналото, а като гледаме към бъдещето", допълва той.

Френският президент е решен да завърши процеса на диалог , коментира Тачи и допълва: "Косово трябва да бъде единно, обединено, както винаги бе в лицето на Сърбия. Като бъдем обединени, ние ще успеем и като президент на страната призовавам всички да проявяват мъдрост, зрялост и да обединят цялата енергия за един процес, който няма да е лесен и поради тази причина моята роля ще бъде конституционна, законна и гражданска легитимност."

На въпрос дали смята, че новото правителство ще вдигне данъка срещу Сърбия, Тачи коментира, че вярва, "че всички институции ще бъдат фокусирани в услугата на гражданите за по-добър живот. Нашият живот не е връзката със Сърбия, нашият живот е изграждането на Косово, неговото развитие, напредък, разкриване на работни места, отваряне на обща перспектива, демократични реформи и европейското бъдеще. Не трябва да фокусираме цялата си енергия в диалога със Сърбия".

Накрая, на въпроса кога може да се очаква споразумение, Тачи отговори: "Колкото по-рано, толкова по-добре, но това може да се случи в следващите месеци".