Таен запис до Lupa.bg: Гуцанов "обработва" пловдивската левица

Варненският депутат бил зачислен за оргсекретар на "Позитано", за да пречи на опозицията в БСП

Политика
14:30 - 22 Юни 2022
13101
Таен запис до Lupa.bg: Гуцанов "обработва" пловдивската левица

Поредна истерия тресе БСП във вътрешнопартиен план на фона на драматичните процеси на национално ниво с клатенето на кабинета "Петков", част от който е и левицата. Редакцията на Lupa.bg получи скандален запис от среща на новия оргсекретар на "Позитано" 20 и депутат от Варна Борислав Гуцанов в Пловдив, от който става ясно как ще се манипулира предстоящата в края на месеца градска конференция за нов червен лидер под тепетата. 

„Всички лостове са в нашите ръце. Не ме карайте в прав текст да ви кажа колко много неща могат да бъдат направени“, казва Гуцанов на пловдивските социалисти.

Записът разкрива и конкретните методи на депутата, заменил отбранителния експерт Атанас Зафиров на последното заседание на пленума.


Атанас Зафиров, доскорошният оргшеф 

"Въпросът е как да ги направим така събранията, че да имаме успех", казва Гуцанов. За целта се оказва много важно предварително да бъдат уточнени делегатите във всяка една организация и предложенията за градски делегати, за бъдат подготвени хора да предложат конкретните „правилни“ имена.

Демократичната традиция в БСП е сведена до това, въпросните имена да бъдат уточнени само с „Жоро, Пламен и Калин“, а след това да бъдат „обработени делегатите“.

"Знаете как да раздадете имената, как да подскажете…", нахъсва морският офицер.

Изглежда притеснително обаче, че той категорично дава своята санкция да бъдат провеждани конференции дори и при 25% преминали събрания. Желанието на участници в инструктажа да бъде удължена кампанията е контрирано, че по преценка на работната група събрания, които са „с една дума наши“ могат да бъдат провеждани и извън сроковете. 

Из редиците на БСП упорито се говори, че "Позитано" 20 вече си има избран нов председател в Пловдив и това е депутатът Иван Петков-Бебето, сочен за единн от любимците на Корнелия Нинова.

Наши източници в Столетницата разкриват, че пловдивската организация е пред бунт, особено след смяната на Зафиров по необясними причини. И разкриват, че шефът на отбранителната комисия е бил отстранен заради "провала" на младежката конференция преди няколко седмици, тъй като тя избра кандидата на опозицията в БСП, а не лансирания от Нинова комсомолец.

От тогава Зафиров и Гуцанов били в изключително обтегнати отношения. Варненецът дори конкретно обвинил бургаския депутат, че лично, като организационен шеф на БСП, е виновен за въпросния развой. От която следва и изненадващата му смяна. Твърди се дори, че пловдивските бесепари вече изпитвали своеобразна носталгия по работата на Зафиров, защото той поне не газел устава на партията, за разлика от Гуцанов.