Тайфунът Гаеми удари Китай

Свят
17:36 - 26 Юли 2024
935
Тайфунът Гаеми удари Китай

Тайфунът Гаеми удари крайбрежната китайска провинция Фудзиен в петък, причинявайки тежки дъждове и силни ветрове. Това е най-силната буря, която е удряла страната тази година, и вече е засегнала около 630 хиляди души, като почти половината от тях са били евакуирани. Вятърът на Гаеми достигна скорост до 100 км/ч, като бурята беше по-силна предишната вечер с ветрове до 118 км/ч, предава Ройтерс.

Гаеми предизвика наводнения и затруднения в 72 общини в провинция Фудзиен, където валежите надвишиха 250 л/кв.м, а в някои райони достигнаха до 512л/кв.м. Очаква се бурята да достигне провинция Дзянси по-късно днес, където се намира най-голямото сладководно езеро в Китай - Поянг.

Синоптиците предупреждават, че до 10 провинции могат да бъдат засегнати, включително Хенан с население от над 100 милиона души. Влиянието на Гаеми се очаква да се усети и в северните провинции Джилин и Ляонин, които все още се справят с последиците от предишни летни бури.

Тайфунът Гаеми причини значителни щети и в Тайван, където наводни няколко града и рани над 700 души. Във Филипините бурята отне живота на 32 души, като столицата Манила обяви "състояние на бедствие" след масови наводнения. Морски танкер, пренасящ индустриално гориво, също потъна в бурните морета край Филипините.