Тайно и явно: Христо и ген. Атанасов напират за марката "СДС", за да ги таксуват вдясно

Сините едва ли ще отидат при ПП и ДБ, помнят как им обърнаха гръб през 2018-а

Новини
16:25 - 02 Февруари 2023
3630
Тайно и явно: Христо и ген. Атанасов напират за марката "СДС", за да ги таксуват вдясно

СДС едва ли ще разтури коалицията с ГЕРБ, въпреки тайните призиви от ДСБ да се откаже и да се присъедини към блока на ДБ и "Промяната" за следващите парламентарни избори.

Седесарите не са склонни да влязат в обединение, което не е дясно, за да бъдат просто престижна емблема, научи Lupa.bg от сини политици.

Преди няколко дни стана ясно, че ген. Атанасов е правил тайни сондажи сред сините, за да се подсили вече загубилата точки закъсняла коалиция, но официална оферта към СДС няма.

„На ДБ им трябва СДС за дясна и антикомунистическа легитимност, това е явно. Нужна им е марката "СДС”, убедени са хората от старото дясно.

Напоследък и ДБ, а особено ПП олевяха, като десните акции спаднаха рязко след коалицията с БСП в предишното управление, а  „Промяната” е определяна от мнозина директно като лява формация.

Затова и ДСБ, които естествено държат на дясната автентичност, биха си върнали статута, ако влязат в съюз с най-стария си партньор през годините - СДС.

Сини обаче припомнят, че ДБ така и не пожелаха коалиция през 2018-а за евроизборите, когато СДС призоваха за дясно обединение и отхвърлиха подобна опция.

Утре, СДС ще вземе официално решение на Национален съвет как и с кого ще се яви на предсрочните избори.