Тайван се подготвя за атака от Китай

Столицата Тайпе разполага с повече от 4600 бомбоубежища

САЩ
14:20 - 02 Август 2022
2408
Тайван се подготвя за атака от Китай

Тайван подготвя бомбоубежищата си, тъй като нарастващото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна пораждат нови опасения за възможността от китайско нападение срещу демократичния остров.

Китай смята Тайван за своя територия и е увеличил военната си активност във въздуха и морето около него. Тайван се заклева да се защитава сам и превърна укрепването на отбраната си в приоритет, като провежда редовни военни и граждански учения, съобщава "Ройтерс".

Подготовката включва обособяване на убежища, в които хората да се укрият, ако започнат да летят китайски ракети, но не в специално изградени бункери, а в подземни пространства като подземни паркинги, метрото и подземни търговски центрове.

Столицата Тайпе разполага с повече от 4600 такива убежища, които могат да поберат около 12 милиона души, което е повече от четири пъти повече от населението на страната.

18-годишната Хармъни Ву с изненада научава, че подземната търговска зала, където тя и други младежи наскоро репетирали танцови движения, ще бъде превърната в убежище за въздушно нападение в случай на война.

Но тя каза, че знае причината за това.

"Да имаш подслон е много необходимо. Не знаем кога може да настъпи война и функцията им е да ни предпазят", казва Ву на мястото на събитието близо до метростанция в Тайпе.

"Войната е жестока. Никога не сме я преживявали, така че не сме подготвени", каза тя.

Властите в Тайпе актуализират базата данни с определените убежища, поместват местонахождението им в приложение за смартфони и започват кампания в социалните медии и с плакати, за да се уверят, че хората знаят как да намерят най-близкото убежище.

Входовете на приютите са обозначени с жълт етикет с размер на лист хартия А4, на който е посочен максималният брой хора, които може да поеме.

Високопоставен служител в градската служба, отговарящ за приютите, заяви, че събитията в Европа са довели до ново усещане за спешност.

"Погледнете войната в Украйна", казва Аберкромби Ян, директор на Службата за управление на сградите.

"Няма гаранция, че няма да бъдат засегнати невинни хора", каза той и добави, че именно затова обществеността трябва да бъде информирана.

"Всички граждани трябва да имат информираност за кризисни ситуации ... Ние се нуждаем от убежища в случай на нападение от страна на китайските комунисти".