Тайван се подготвя за тайфуна „Койну“

Свят
11:42 - 03 Октомври 2023
1217
Тайван се подготвя за тайфуна „Койну“

Централната метеорологична служба на Тайван издаде днес предупреждение заради тайфуна "Койну", който се очаква да достигне острова утре, предаде ДПА.

Службата издаде предупреждението в 11:30 ч. местно време, като призова жителите на източните окръзи Хуален и Тайтун и на южните окръзи Пинтун и полуостров Хънчун да се подготвят за бурята.

Синоптичката Ву Ванхуа каза на пресконференция, че жителите на засегнатите райони следва да очакват проливни дъждове и силни ветрове в утре и четвъртък.

Ву каза, че "Койну", който в момента е на близо 440 км източно от Олуанпи - най-южната точка на Тайван, се придвижва на североизток. Окото на бурята вероятно ще връхлети Южен Тайван утре вечер или в четвъртък сутрин.

Според метеорологичната служба "Койну" продължава да се засилва. Днес в окото на бурята бяха регистрирани ветрове със сила 162 км/ч и пориви на вятъра от близо 198 км/ч.

Ву каза, че с наближаването на бурята на полуостров Хънчун са били регистрирани вълни с височина 4 метра.

Според Централната метеорологична служба тайфунът "Койну до петък ще е преминал над Тайван и се очаква да достигне крайбрежните райони на югоизточната китайска провинция Гуандун.