Таксиметровите шофьори в Атина започнаха двудневна стачка

ЕС
14:49 - 27 Февруари 2024
1123
Таксиметровите шофьори в Атина започнаха двудневна стачка

Таксиметровите шофьори в Атина започнаха днес  48-часова стачка с икономически искания към гръцките власти, съобщава гръцката националната телевизия ЕРТ.

Колона от 200 таксиметрови коли се отправи към министерството на транспорта малко преди обяд. Полицията въведе специални мерки по маршрута на колоната, за да се облекчи трафикът, отбелязва гръцката новинарска агенция АНА-МПА.

Сред исканията на на таксиметровите шофьори са правителството да запази ставката на ДДС от 13 процента за таксиметровите услуги, да отмени решението задължително от 2026 година новите коли да са с нулеви емисии и да осигури свободно преминаване в пътните ленти, предназначени само за движение на автобуси и тролейбуси, при превозване на пътници. 

Синдикатът на шофьорите настоява властите да обяснят защо позволяват да се ползват "незаконни приложения“, чрез които обикновени граждани използват личните си превозни средства като таксита, избягвайки по този начин плащането на съответните данъци и такси, посочва ЕРТ.  

Шофьорите на таксита в Гърция ще се включат в общата 24-часова стачка, която ще започне утре. Тя е свикана от най-големия профсъюз на работещите в държавния сектор в Гърция - АДЕДИ, сред чиито искания са увеличаване на заплатите и назначаване на персонал в здравната и образователната система.

В утрешния ден ще стачкуват и авиодиспечерите в Гърция, поради което се очаква да бъдат отменени десетки полети.

В стачката ще се включат и железопътните работници. Утре влаковете и метрото в Атина ще спрат работа напълно, а останалата част от градския транспорт ще се движи с променен график, добавя още гръцката телевизия.