Танева: Електронното земеделие ще ни осигури чисти храни

Модернизирането на сектора ще намали химическите торове, обясни земеделският шеф

Новини
13:26 - 04 Декември 2020
1170
Танева: Електронното земеделие ще ни осигури чисти храни

Прекият ефект от електронното земеделие ще е обективен контрол върху системите за управление на мерките за подкрепа на сектора. Ще има повече средства за озеленяване, за екологосъобразно произведени храни, това иска обществото. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на публичната дискусия на втория стълб на Плана за възстановяване и устойчивост - "Зелена България".

Двата основни проекта в сектор земеделие, залегнали в плана, са за електронно земеделие и възстановяването на напоителните системи. Това означава да създадем средата и надградим наличния инструментариум, защото чрез електронното земеделие ще дигитализираме всички публични органи за земеделието, контрола и подпомагането, чрез ваучери да се дигитализират земеделските стопанства, за да създадат прецизни земеделски практики – да намалим торенето с химически торове, употреба на препарати, ветеринарно медицински апарати, обясни Танева.

В плана са включени 265 проекта за модернизация на напоителните системи, което значи 11 пъти да увеличим площите за напояване в Северна България, а в Южна - до 3 пъти. В някои системи ще стигнем до 75% икономии на вода. За този проект са отделени 842 млн лв., което е невъзможен бюджет по друг инструмент, категорична беше министърката.

Тя заяви, че това е много важен проект, тъй като през последните години сушата показа, че напояването е жизненонеобходимо за нормалното производство върху земеделските земи, дори и при зърнените култури, където сме най-силни. 

В дискусията се включи и ректорът на Тракийския университет Стара Загора доц. д-р Добри Ярков, който отбеляза, че всички тези промени няма как да се случат без много добра кадрова осигуреност. Университетите сега трябва да помогнат на държавата и да са наясно не само каква е ситуацията сега, но и каква ще е в бъдеще. Те са много полезни и в научно-развойната дейност.

Според Ярков основно нещо трябва да е скъсяване на веригите от фермата до трапезата - това е нещо, на което младите хора много държат. Той смята още, че пасищата и ливадите са неупотребен ресурс и университетът вече има проекти за производство на храна от тревата, разработена е и програма за интелигентно животновъдство, за дигитализация на отглеждането на животни.